Kaders op hoofdlijnen voor ontwikkeling Ter Sype

Geschreven door Redactie

Op dinsdag 14 september heeft het college van burgemeesters en wethouders in een brief aan de raad de kaders voor de bouw van de nieuwe wijk Ter Sype op hoofdlijnen beschreven.

Na reactie van de raad worden deze kaders verder uitgewerkt en aangescherpt en in december ter vaststelling aangeboden.

In Wijdemeren is behoefte aan woningen en ruimte voor bedrijven. Daarom is gekozen voor een combinatie. Over de verhouding bedrijven versus woningen kan het college nog geen duidelijkheid geven. Er wordt eerst meer onderzoek gedaan naar de geluidsbelasting ter plekke en de invloed hiervan op de gezondheid van de toekomstige bewoners en
Vanwege de huidige wetgeving moeten gebouwen al bijna energieneutraal en gasloos worden.

Bovendien moet de stikstofuitstoot laag zijn omdat de nieuwe wijk dichtbij natura 2000 ligt. Verder kijkt het college in welke mate de nieuwe wijk natuurinclusief, klimaatadaptief en circulair kan worden.

Voorzieningen

Voor Ter Sype zijn geen extra voorzieningen nodig. De bestaande voorzieningen bieden nog genoeg ruimte. Zo is er bijvoorbeeld bij de bouw van de nieuwe IKC’s al rekening gehouden met de bouw van woningen in Ter Sype.

Tjalk 30 kilometer zone

Een verkeersonderzoek naar de wegen in Ter Sype en de wegen eromheen zal deel gaan uitmaken van de ontwerp opgave voor Ter Sype. In het rapport Mobiliteitsplan, dat eerder dit jaar door de raad werd besproken, wordt een directe autoverbinding tussen de Nieuw-Loosdrechtsedijk en de Rading over Ter Sype voorgesteld. De Tjalk

Persbericht 15 september 2021

wordt daardoor een rustigere woonstraat. Wethouder verkeer Boermans: “Hiermee kunnen we de Tjalk aanpassen naar een 30 kilometer weg.Dit is passend bij de omgeving.”

Passen in de omgeving

De ontwikkelaar wordt gevraagd om aandacht te besteden aan de overgang van Ter Sype naar het omliggende landschap en de naast gelegen huizen. De schaal moet aansluiten bij die van de omgeving en de overgang naar het omliggende landschap kan worden verzacht met groen.

Wet-en regelgeving

Natuurlijk zal het ontwerp voor de nieuwe wijk Ter Sype moeten passen binnen alle bestaande kaders en wet- en regelgeving. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Woonvisie van de gemeente Wijdemeren 2021-2024 of de Provinciale Omgevingsverordening NH2020 van de Provincie Noord-Holland. Maar ook aan landelijke wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld stikstof en milieu- en bouwregelgeving.

Proces

Na het vaststellen van de kaders door de raad in december kan de ontwikkelaar zijn stedenbouwkundig ontwerp maken en een nieuw bestemmingsplan indienen. Ook zal de ontwikkelaar de participatie met belanghebbenden starten. Wanneer dit precies zal zijn, is nu nog niet duidelijk.

Onze Ambassadeurs