Politie nu veel meer parate kennis

Geschreven door Redactie

De kennis van medewerkers in de basispolitiezorg over eerste hulpverlening, de Brancherichtlijn Verkeer en basisbevoegdheden zoals staande houden, doorzoeken, in beslag nemen en identiteitsonderzoek is in zes jaar tijd sterk verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek door de Inspectie Justitie en Veiligheid. Nu scoort 85 procent een voldoende op het onderdeel basisbevoegdheden tegen 47 procent in 2014. Bijna een verdubbeling!

In 2014 onderzocht de Inspectie Justitie en Veiligheid voor het eerst de parate kennis via een test. Daaraan deden 527 collega’s mee, van wie 47 procent een voldoende haalde. Dat was ver beneden de maat.

Sindsdien is de politie druk bezig geweest om aan verbeteringen te werken. Zo kwam er een Kwaliteitssysteem voor Vakbekwaamheid om de kennis en het onderhoud ervan te waarborgen.  Zeker in de basispolitiezorg is parate kennis essentieel. Je moet weten hoe je moet handelen bij een schietpartij of gewapende overval. Collega’s willen ook graag leren, maar geven aan er nauwelijks tijd voor te hebben. De roosters moeten immers worden gevuld. Als er geen tijd is voor bijscholingscursussen, dan moet het anders. Bijvoorbeeld door het leren op de werkplek tijdens of na de dienst. Politiemensen moeten elkaar ook meer feedback geven.







Onze Ambassadeurs