Mitsubishi neemt Eneco over

Geschreven door Redactie

Voor 4,1 miljard euro is energiemaatschappij Eneco overgenomen door Mitsubishi.

Met 80 procent van de aandelen wordt Misubishi leider binnen het bedrijf, de overige 20 procent gaat naar het Japanse energiebedrijf Chubu. “We zijn ervan overtuigd dat we de beste partner zijn voor alle stakeholders van Eneco en kijken ernaar uit om gezamenlijk een duurzame strategie verder te ontwikkelen”, aldus Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi Corporation.


Instemmen gemeenten 

Velen gemeenten binnen Nederland moeten nog definitief instemmen met de overname. Eneco wordt namelijk verkocht door 44 gemeenten. De gemeenten krijgen nu een hogere prijs dan dat zij verwacht hadden. Ook minister van Economische Zaken moet nog akkoord geven.


De Campagne ‘Zo helpen wij Nederland omschakelen’ wordt hierin dus erg letterlijk genomen. Wel geeft Eneco in haar persbericht aan dat zij zelfstandig blijft werken. Het merk, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven zoals het is. Ruud Sondag zal aftreden als CEO na voltooiing van de voorgestelde transactie en zal blijven als senior adviseur. Hij wordt opgevolgd door een Nederlandse CEO.  

Mitsubishi over de overname 

Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi Corporation: "We zijn onder de indruk van de prestaties van Eneco en zijn marktpositie en zijn van plan daar verder op voort te bouwen. Eneco en wij werken succesvol samen sinds 2012. Het langdurig strategisch partnerschap heeft zich bewezen bij verschillende duurzame energieprojecten. We delen dezelfde lange termijn visie van "ieders duurzame energie", hebben een goede culturele fit en we zijn ervan overtuigd dat Eneco goed is gepositioneerd om een leidende rol te blijven spelen in de energietransitie. Eneco past perfect bij onze huidige energieactiviteiten en biedt ons een platform om verder te groeien in de Europese markt waarin we een leidende positie innemen in de energietransitie.”

Onze Ambassadeurs