EU wil praten over vrijgeven patenten coronavaccins

Geschreven door Redactie

De EU is bereid om te praten over het opzijschuiven van patenten op coronavaccins. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Gisteren schaarde de VS zich achter het voorstel van armere landen om de patenten op vaccins vrij te geven, zodat ze goedkoper worden en er sneller meer kunnen worden gemaakt.

Vaccinfabrikanten hebben het recht om door hen ontwikkelde vaccins de eerste jaren zelf te maken en te verkopen, maar dat staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereld snel in te enten. Von der Leyen wil daar nu over praten.

Een aantal armere landen riep al langer op tot het vrijgeven van de patenten, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren. Gisteren schaarde de VS zich achter het voorstel. Die heeft nu via de Wereld Handels Organisatie de Europese Unie overgehaald.  Onze Ambassadeurs