Genetische pleisters tegen erfelijke vorm van doofheid

Geschreven door Redactie

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een methode ontwikkeld waarmee een erfelijke vorm van doofheid die vaak op latere leeftijd ontstaat, kan worden tegengegaan. Ze hebben aangetoond dat de methode in cellen werkt. Dat is woensdag op de Internationale Dag van het Gehoor bekend geworden.

Het onderzoek van het Radboudumc kan op wat langere termijn een oplossing bieden voor mensen met DFNA9. Dat is een afwijking waarbij bij mensen die wat ouder zijn last krijgen van gehoorverlies. Het treedt vaak op vanaf een jaar of 40, 50 en komt doordat iemand een gemuteerde versie van het DFNA9-gen heeft gekregen van een van de ouders.

Mensen gaan slechter horen doordat door de genetische afwijking gemuteerde eiwitten worden gevormd. Die vallen goede, niet-gemuteerde, eiwitten in de gehoorcellen aan. Op jonge leeftijd worden de gemuteerde eiwitten nog opgeruimd, maar als iemand ouder wordt lukt dat minder goed. De onderzoekers hebben aangetoond dat de methode met de pleisters op celniveau werkt. Ze gaan nu verder met testen op muizen. Als blijkt dat het ook daar werkt, kan de genetische pleister ook voor mensen beschikbaar komen. Daar kan nog wel een jaar of tien overheen gaan.








Onze Ambassadeurs