Corona: Wat gebeurt er in de huisartsenpraktijk

Geschreven door Redactie

In de regio Gooi en Vechtstreek hebben de huisartsen samen het Centraal Corona Centrum opgericht, het CCC, waar patiënten worden gezien met een vermoedelijke Corona infectie en waarvandaan ook de visites worden gereden voor mensen thuis met een Corona verdenking.

Alle huisartsenpraktijken zijn overdag gewoon open en doen spreekuur voor patiënten met klachten die niet kunnen wachten.

Crisisteam zorgt dat uw huisarts alles weet

Afgelopen weken is er door de huisartsenpraktijken hard gewerkt om goed om te gaan met het besmettingsgevaar van Corona. Het CCC is opgericht en uw huisarts beschikt over beschermende kleding en mondkapjes. Voor de hele regio is er een huisartsen-crisisteam actief dat elke dag op de hoogte wordt gehouden door de landelijke en regionale huisartsenverenigingen. Het verdelen van beschermingsmiddelen wordt geregeld ende laatste medische informatie gedeeld.

De artsen staan ook klaar voor elkaar. Als collega’s met elkaar willen overleggen of voor moeilijke beslissingen staan, bieden ze elkaar een luisterend oor. Ze hebben ook intensief overleg met het ziekenhuis en de thuiszorg. Zo zijn er in verzorgingshuizen plekken ingericht waar coronapatiënten kunnen verblijven die niet thuis verzorgd kunnen worden maar ook niet naar een ziekenhuis hoeven. 

Mocht het aantal zieke patiënten te groot worden, of als het personeel van de praktijk uit zou vallen door ziekte, dan stapt uw praktijk over naar samenwerking met de andere huisartsen in de regio. U krijgt dan via de telefooncentrale van uw eigen huisartsenpraktijk te horen, waar u terecht kan als u een huisarts nodig heeft.

Hulp gevraagd: Mondkapjes en uw dossier

Als u nog mondmaskers, schorten en/of (handen-)alcohol heeft, vriendelijk verzoek om uw huisartsenpraktijk te bellen om samen te beoordelen of het bruikbaar is.

Daarnaast nog een verzoek:

Uw huisarts beheert uw elektronisch patiëntendossier. U kunt uw huisarts en apotheek toestemming geven om gegevens uit dit dossier te delen met zorgaanbieders (in uw regio). Dat kan in een spoedsituatie uw artsen helpen. U moet hiervoor toestemming geven. Dat kan op verschillende manieren: 

- Mondeling: zeg tegen uw huisarts en apotheker dat andere zorgverleners uw dossier mogen inzien.

- Schriftelijk: geef uw huisarts en apotheker een ingevuld toestemmingsformulier dat u vindt op de website van het Landelijk Schakelpunt: www.lsp.nl

- Online via www.volgjezorg.nl/toestemming.

- Als u toestemming geeft, melden uw huisarts en apotheker uw Burgerservicenummer (BSN) aan bij de verwijsindex van het Landelijk Schakelpunt. Of regel het online op www.volgjezorg.nl/toestemming.

Ook nu: Overleg met uw huisarts

Veel mensen denken dat ze de huisarts helemaal niet meer mogen bellen. Dat is niet waar. U mag uw huisarts bellen of -als dat bij uw huisarts kan- een E-mail-consult sturen. De dokter denkt met u mee en u zoekt samen naar een oplossing. De huisartsen merken dat heel veel vragen telefonisch ook goed beantwoord kunnen worden. Sommige artsen gebruiken daarvoor ook beeldbellen. Als een afspraak op de praktijk nodig is, dan wordt u gevraagd of u hoest, niest of koorts heeft. U moet daar eerlijk antwoord op geven, voor uw eigen en onze veiligheid. En uw huisarts probeert samen met de praktijkondersteuners met kwetsbare en oudere patiënten contact te houden door hen te bellen en te vragen hoe het gaat.

Centraal Corona Centrum

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat mensen die mogelijk besmet zijn met het corona virus niet in contact komen met mensen die niet besmet zijn. Hierop is ook het beleid van de overheid gericht. Om de kans op besmetting te verkleinen, hebben de huisartsen in de regio Gooi en Omstreken samen een Centraal Corona Centrum opgericht, het CCC. Als uw huisarts denkt dat u mogelijk besmet bent met Coronavirus en u beoordeeld moet worden door een huisarts dan verwijst hij u naar dit centrum. U komt dan naar dit centrum, in plaats van naar de praktijk van uw eigen huisarts. Belangrijk te weten is dat u alleen op afspraak naar dit centrum komt, nadat u uw huisarts een afspraak voor u heeft gemaakt. n.

Vanuit deze locatie rijden de artsen ook de visites voor mensen thuis met een corona verdenking. Op deze manier houden de huisartsen de besmette en niet-besmette patiënten zoveel als mogelijk gescheiden en verkleinen we de kans op verdere besmetting.

Besmettingen voorkomen op de huisartsenpraktijk

In de huisartspraktijk en op het CCC wordt veilig gewerkt. Dat wil zeggen dat de kans om besmet te raken klein is. Spreekuren worden ruim gepland zodat u zo weinig mogelijk anderen ontmoet en ook slechts heel kort in de wachtkamer hoeft te zijn. Daarbij wordt de praktijk extra vaak schoongemaakt.

Hoe gaat het als de huisarts bij u aan huis komt?

Als u ernstige klachten heeft mogelijk door Corona, dan belt u de eigen huisarts (of in geval van avond, weekend of nachten de huisartsenpost). De huisarts neemt contact op met het Centraal Corona Centrum wanneer een beoordeling noodzakelijk is en plant een visite in als u te ziek bent om naar het CCC te komen. . Een arts werkzaam op het Centraal Corona Centrum komt dan bij u thuis. Dat vraagt wel een andere aanpak dan bij een gewone visite van uw huisarts:

Na contact met de huisarts of assistente wordt een afspraak gemaakt voor een visite.

U (of een gezinslid) doet de deur open, gaat terug naar de woonkamer en sluit de tussendeur.

De huisarts kleedt zich om in de hal. De huisarts komt binnen met pak aan, handschoenen, mondkapje en bril.

U wordt onderzocht en er wordt een besluit genomen of u naar het ziekenhuis gaat of thuis kunt blijven en welke zorg en behandeling thuis nodig is.

De huisarts doet in de hal alle spullen weer uit en laat een aantal wegwerpspullen achter die in een afgesloten zak weggegooid kunnen worden.

In een enkel geval zal in overleg met de patiënt en familie besloten worden dat een ziekenhuisopname niet zinvol is omdat bijvoorbeeld de patiënt te kwetsbaar is en niet zal herstellen bij een intensieve behandeling of als de patiënt geen behandeling wenst. . Als u daar zelf al duidelijke ideeën over heeft, kunt u daarover in gesprek met uw huisarts. Er zijn in de hele regio speciale corona thuiszorg teams actief, die zieke patiënten met mogelijke corona infectie, thuis kunnen verzorgen.

Wat als u te ziek bent om thuis te blijven?

Op speciale verpleegafdelingen in de regio Gooi en Vecht kunnen mensen met een Corona infectie verzorgd worden die niet thuis kunnen blijven. Uw huisarts kan in overleg met de thuiszorg kijken waar u terecht kunt.

Betrouwbare informatie

Op de site van het RIVM en de GGD. Vind u veel informatie. Op deze landelijke website Inforium wordt nu alles verzameld wat we weten. Ook over de maatregelen is hier informatie te vinden.

Onze Ambassadeurs