Aantal overvallen op maaltijdbezorgers verdubbeld

Geschreven door Redactie

In de eerste helft van het jaar is het aantal overvallen met 18 procent gestegen. Met name het aantal overvallen op maaltijdbezorgers nam sterk toe; 88 ten opzichte van 42 in 2018. Dat bevestigt de politie naar aanleiding van berichtgeving door het AD.

Rond deze tijd vorig jaar waren er 649 overvallen, nu zijn dat er ruim honderd meer. Voor de politie is dat reden tot zorg, omdat de stijging in de rest van het jaar normaal gesproken zal doorzetten door de eerder invallende duisternis en het slechtere weer. “Overvallers slaan vaker hun slag bij slecht weer en op donkere dagen”, zegt Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen bij de politie.

"Het zijn vooral jongeren die jongeren overvallen. Dat gebeurt meer in grote steden: daar zijn meer jongeren die uit minder gunstige wijken komen en meer maaltijdbezorgers die een potentieel doelwit zijn."

Het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) wijst op een oplossing in het AD: contant geld moet niet meer aangenomen worden door restaurants. Maar, restaurants lijken daar niet klaar voor te zijn en ze zijn bang om klanten te verliezen.

Rond de 80 procent van de bestellingen wordt online betaald bij Thuisbezorgd, nog zo’n 20 procent contant. Bezorgers in dienst rijden alleen rond met maaltijden die al online afgerekend zijn. “Die hebben dus geen cash bij zich en tot op heden is niemand van hen beroofd”, zegt een woordvoerder.

Bij de bezorgdiensten Deliveroo en Ubereats kan al alleen online worden betaald.

Onze Ambassadeurs