Geluidschermen langs het spoor

Geschreven door Redactie

Ongeveer 10 jaar geleden zijn langs het grootste deel van het spoor in Bussum geluidschermen geplaatst.

Dit was fase 1. Nu er sporen verwijderd zijn en het station een ingang aan de westkant krijgt, komt het resterende deel aan de beurt (fase 2). Medio 2022 nodigt ProRail aannemers uit in te schrijven. De planning is dat het plaatsen van de schermen in het voorjaar van 2023 begint en eind 2023 klaar is.

Waar komen de schermen

Er komen schermen aan de oostzijde van het station. Aan de westzijde van het station zijn ze niet nodig. Doordat aan die kant sporen zijn verwijderd, is de geluidsbelasting op de gevels van de woningen niet te hoog. Aan de westkant komt wel een scherm tussen de spoorwegovergang bij de Generaal de La Reijlaan en de overgang bij de Herenstraat.

De schermen aan de westzijde worden even hoog als de schermen langs de Vlietlaan. Ze zijn wel anders van constructie. Het zijn zogenaamde schanskorven. Voor de oostzijde rondom het station zijn transparante schermen ontworpen, passend bij het monumentale karakter van het gebouw. Deze komen tot 2,5 meter boven de rails.

Onderzoek geluidwering gevels

Sommige woningen houden een vrij hoge geluidbelasting. Dat speelt bijvoorbeeld op de hogere verdiepingen en bij spoorwegovergangen. Voor deze woningen wordt, als dat al niet eerder is gedaan, onderzocht of de geluidwering van de gevels voldoende is. Als dat niet het geval is, kan dit worden verbeterd. De kosten zijn voor rekening van het Ministerie. Half 2023 moet van alle woningen de geluidwering zijn verbeterd, voor zover dat nodig is. Mocht uw woning extra onderzoek behoeven, dan wordt persoonlijk contact met u opgenomen.

Stukken ter inzage tot en met 2 december 2021

Om de geluidschermen te kunnen plaatsen, is een concept saneringsprogramma opgesteld. Dit ligt vanaf 21 oktober 2021 voor 6 weken ter inzage in het gemeentehuis en op bestuur.gooisemeren.nl. Tot uiterlijk 2 december 2021 kunt u reageren.

Het concept-saneringsprogramma wordt inclusief zienswijzen en de reactie van de gemeente daarop toegezonden aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Ministerie neemt vervolgens een besluit over de schermplaatsing.

Bijeenkomst op 26 oktober 2021

De gemeente organiseert samen met ProRail op 26 oktober 2021 een inloopbijeenkomsten in het gemeentehuis. Belanghebbenden hebben daarvoor per brief een uitnodiging ontvangen.







Onze Ambassadeurs