Huisplanten van de maand: De Philodendrons

Geschreven door Redactie

Deze planten groeien in vochtige tropische regenwouden, moerassen en langs rivieroevers.

De naam "philodendron" is afkomstig van de Griekse woorden "philo" wat "liefde" betekent en "dendron" wat "boom" betekent. Deze naam verwijst naar de levensstijl van deze planten. Bladeren van Philodendron kunnen ovaal, rond, hartvormig, schopvormig, driehoekig of diep gelobd zijn, afhankelijk van de soort en de leeftijd. De meeste soorten produceren groene, paarse of roodachtige bladeren.

Philodendron is een bloeiende plant die behoort tot de aronskelkfamilie. Er zijn ongeveer 900 soorten philodendron die afkomstig zijn uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Philodendrons zijn tegenwoordig over de hele wereld te vinden. Deze planten groeien in vochtige tropische regenwouden, moerassen en langs de rivieroevers. Verschillende Philodendrons worden als kamerplant gekweekt. Wilde soorten Philodendron worden met uitsterven bedreigd door de versnelde vernietiging van tropische regenwouden.

Philodendron produceert twee soorten wortels: luchtwortels (gebruikt voor het hechten aan de waardplanten en het opvangen van het water uit de lucht) en ondergrondse wortels (ontworpen voor ophoping van voedingsstoffen uit de bodem). 

Onze Ambassadeurs