De weg naar de perfecte BBQ

Geschreven door Redactie

Er gaat niets boven de geur van een houtskoolgrill die wordt aangestoken om ons te laten kwijlen en klaar te maken om de zomer te vieren, maar houtskoolgrillen kan intimiderend zijn. Hoe begin je eraan? Maak je geen zorgen want hier is een ‘how to’ om van jou een grillmaster te maken.

Traditionele briketten zijn goedkoop, vatten gemakkelijk vlam, branden lang en branden stabiel. Als je een intensere en rokerige smaak wilt, ga dan voor hardhouten houtskool. Deze zijn gloeiend heet, maar branden sneller op.

Voordat je de grill aansteekt, moet je er eerst voor zorgen dat je de ventilatieopeningen hebt geopend. Het vuur heeft namelijk zuurstof nodig om door te gaan en goed te branden. Nadat de houtskool in de barbecue is geplaatst, kun je de interne kooktemperatuur regelen door de ventilatieopeningen aan te passen. Een bredere ventilatieopeningen betekent hogere vlammen en meer zuurstof, terwijl kleinere ventilatieopeningen een lagere kooktemperatuur betekenen. Let op dat je ze nooit helemaal sluit want dan gaan de vlammen uit.

Begin de grill met een houtskoolschoorsteen, dit is de gemakkelijkste manier om je houtskool op gang te krijgen. Je hebt geen aanstekervloeistof nodig. Vul de krant losjes in de bodem van de schoorsteen (er is ruimte voor onder het rooster) en vul de schoorsteen met houtskool. Verwijder het bovenste rooster van de grill, plaats de schoorsteen erin en steek de krant aan. Laat de houtskool of briketten branden totdat ze bedekt zijn met witgrijze as.

Haal het bovenste rooster van uw grill eraf en draag beschermende grillhandschoenen, houd de schoorsteen bij de handgrepen vast en giet houtskool in de grill. Je bent nu klaar om een heerlijk stuk vlees te grillen. Nog een handige tip om te voorkomen dat je eten aan de grill blijft pakken is: om een papieren handdoek gedrenkt in plantaardige olie te verspreiden met een tang over het rooster.

Veel succes en eetsmakelijk!



Onze Ambassadeurs