100 kaarsjes en een draaiorgel voor meneer Baas

Het rijke leven van de heer Baas staat geordend in een volle boekenkast met fotoboeken. Fotograferen is een van de vele passies van Baas. We mogen er een paar inkijken. Een schitterend kijkje in 100 jaar Hilversummer.

“Dat ik 100 zou worden had niemand gedacht. Als 10 jarig jongetje leed ik aan zware astma.”

We zijn op bezoek bij Gerrit Baas. Een geboren en getogen Hilversummer. Een Erfgooier zelfs!

Reclameman

Foto’s met reclameachtige bijschriften geknipt uit bladen en kranten. Niet zo gek als je bedenkt dat hij gewerkt heeft als directeur van een Amerikaans reclamebureau. Een echte mediaman die ook al bijna zijn hele leven een trouwe abonnee is van de Gooi en Eemlander. Hij heeft veel meegemaakt en veel van de wereld gezien maar Hilversum was en is nog steeds zijn thuisbasis.

Nieuw Kerkelanden/Hilverzorg

“Ik woon hier al heel lang en heb altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. En nog steeds. Ik ben de oudste vrijwilliger van dit huis. Vroeger maakte ik voor alle evenementen in het huis een fotoboek. Dat was een dure hobby maar ik deed het graag. Ook was ik diverse keren Sinterklaas.” Die laatste functie zien wij helemaal. Een vriendelijke, vrijgevige man met charisma zoals een Sint hoort te zijn. De heer Baas vertelt verder “Als er stagiaires of leerling verzorgsters komen en er moet een levensverhaal voor hun studie geschreven worden dan kloppen ze ook bij mij aan.” Niet zo gek want deze man heeft heel wat te vertellen. Hoewel het praten nu wat moeizaam gaat zien we wel de twinkeling in zijn ogen wanneer hij anekdotes over vroeger vertelt. Over zijn werk voor het Rode Kruis, de rally’s die hij reed, het voorzitterschap van motor en automobielclub in Hilversum en over de vele beurzen waar hij voor zijn werk op stond.

“Zo stond ik op een beurs voor het bedrijf Textilia en Prins Bernhard zou komen. De route was gemarkeerd met matten. Ik heb toen de matten versleept zodat ze langs mijn stand kwamen. Toen Bernhard arriveerde sprong ik de stand uit om het hem een praatje te maken. En zo stond Bernhard al pratend met mij in de krant.” Slim gedaan meneer Baas!

29 juli

Donderdag 29 juli viert hij zijn 100ste verjaardag met zijn 3 dochters, 3 kleinkinderen, 3 achterkleinkinderen en vrienden en kennissen. Al sinds januari is hij met de dag bezig. Er komt zelfs een draaiorgel zodat ook andere bewoners er gezelligheid aan hebben.


Onze Ambassadeurs