Crimineel wil gestolen Van Gogh teruggeven in ruil voor strafvermindering

Geschreven door Redactie

De zaak rond de criminelen achter de Van Gogh-roof uit het museum Singer in Laren is een stap dichterbij. De politie heeft een man in het vizier die ook verdachte is in een grote drugszaak. Er zou tevergeefs onderhandeld zijn over teruggave van de kunst in ruil voor strafkorting. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf en de redactie van het misdaadprogramma Crime Desk. De 51-jarige kunstdetective Arthur Brand onderhandelde maandenlang met iemand uit de omgeving van de drugsverdachte en transportbaas.

Brand zegt dat de transportbaas het werk in zijn bezit zou hebben en dat de gesprekken over het schilderij Lentetuin uit 1884 tot nu toe niets hebben opgeleverd. "Knap speurwerk van jullie. Het klopt dat dit de man is met wie ik indirect onderhandeld heb. Ik moet wel zeggen dat ik niet denk dat het spaak lopen van de onderhandelingen hem te verwijten valt. Het zijn mensen in zijn omgeving die teruggave hebben getraineerd", zegt Brand tegen de Telegraaf.

De drugsverdachte schijnt eigenaar Peter Roy K. van een groot transportbedrijf in Amersfoort te zijn. Het is niet de man die achter de roof zelf zit. Een ander persoon stal het miljoenenwerk in maart 2020 en zou het aan de transportbaas hebben aangeboden. Deze week wordt K. verhoord over de diefstal. Er zijn op twee locaties die gelieerd zijn aan K. invallen gedaan, maar het schilderij is nog niet gevonden. Politie en het Openbaar Ministerie willen zelf nog niets zeggen.

Het schilderij van Van Gogh werd vorig jaar in de nacht van 29 op 30 maart gestolen uit het museum Singer in Laren. Het museum had het stuk in bruikleen van het Groninger Museum. 


Onze Ambassadeurs