Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op elke etage van een woning verplicht

Geschreven door Redactie

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op elke etage van een woning verplicht, zowel in nieuwbouwwoningen als in bestaande bouw. Woningeigenaren hebben dus nog één jaar om dit te regelen. Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden.

Dit is meestal in de gang of op de overloop die leidt naar de voor- of achterdeur.

Bij brand heb je hooguit drie minuten om het huis te ontvluchten. Het is dus van levensbelang om tijdig te worden gewaarschuwd als er brand ontstaat. Zeker ’s nachts. Als je slaapt ruik je namelijk niets, ook geen rook. Een rookmelder kan dus wel degelijk je leven redden.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 100.000 woningen getroffen door brand. Hierdoor vallen er gemiddeld 31 dodelijke slachtoffers per jaar. Uit onderzoek is gebleken dat bij ruim 6 op de 10 branden met een dodelijk slachtoffer geen rookmelder aanwezig was in de woning. Vandaar dus de nu aangekondigde verplichting.

Een woningeigenaar is wettelijk verplicht om goed functionerende rookmelders in zijn of haar woning aan te brengen vóór 1 juli 2022. Bij huurwoningen is dat dus de verhuurder.

Voor zelfstandige woningen wordt minimaal één rookmelder per verdieping verplicht, maar voor kamerwoningen geldt dat in iedere kamer een rookmelder moet hangen. Iedere woning en iedere situatie is anders. Het is daarom nog niet zo gemakkelijk om een keuze te maken in het aanbod aan rookmelders. De brandweer adviseert om in ieder geval te kiezen voor rookmelders met een levensduur van 10 jaar. 





Onze Ambassadeurs