Veel vertrouwen in (corona)nieuws, maar ook zorgen om nepnieuws

Geschreven door Redactie

Het vertrouwen in het nieuws is onder de meeste Nederlanders het afgelopen jaar weer toegenomen. Dat schrijft het Commissariaat voor de Media in het Digital News Report Nederland 2020. Alleen in de jongste doelgroep van 18 tot 24 jaar is het vertrouwen gedaald.

Maar de zorgen over nepnieuws op internet nam dit jaar aanzienlijk toe. Een duidelijk effect van de pandemie. 40 procent van de respondenten zegt dat ze in de afgelopen week foutieve of misleidende informatie over het virus zijn tegengekomen.

De bronnen waar de respondenten zich de meeste zorgen om maken zijn activisten en actiegroepen (37 procent). Journalisten en nieuwsorganisaties worden door 7 procent van de ondervraagden genoemd als onbetrouwbaar.

Verder blijkt uit het rapport, dat de interesse in nieuws en politiek gedurende de coronacrisis is toegenomen. De vraag is of de interesse ook na covid-19 hoog blijft en burgers sterker betrokken blijven bij nieuws en politiek.

Het NOS Journaal is met rapportcijfer 7,4 nog steeds het nieuwsmerk met het grootste bereik en hoogste vertrouwen. Daarna volgen RTL Nieuws en nu.nl met een 6,8. De kranten De Volkskrant, Trouw, AD en NRC schommelen tussen de 6,6 en 6,7. 







Onze Ambassadeurs