Hilversummers lopen niet warm om van het aardgas af te gaan

Geschreven door Redactie

Hilversummers lopen nog niet echt warm om van het aardgas af te gaan, blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer. 

De kamer is ingesteld door de gemeenteraad en houdt regelmatig gemeentelijk beleid tegen het licht.

Ditmaal werd onderzocht hoe de rol van de gemeente is in de warmtetransitie. Volgens het klimaatakkoord moeten alle gemeenten een plan maken om hun gemeente ’van het aardgas af te halen’. Hilversum wil dat in 2040 alle huishoudens aardgasloos zijn. Daarom is nu gekeken - onder andere door een peiling onder inwoners - wat andere partijen en inwoners van de gemeente verwachten om dit te laten slagen. Ook is gekeken naar bewonersinitiatieven om van het gas af te gaan en op welke manier de gemeente dit heeft ondersteund.

De belangrijkste conclusie is dat Hilversummers nog niet echt warm lopen om van het gas af te gaan. Dat blijkt uit het feit dat de bestaande bewonersinitiatieven vooral worden geleid door een kleine groep enthousiastelingen. De overige inwoners - de grootste groep - weten de gemeente nauwelijks te vinden. Ook blijkt uit het onderzoek dat alle partijen eigen doelen en wensen hebben, en dat de gemeente manieren zoekt om deze te verbinden. Daarnaast krijgt de gemeenteraad veel informatie over de warmte- en energietransitie, maar heeft de raad ’moeite om door de bomen het bos te zien’.

De rekenkamer heeft het college daarom onder meer geadviseerd om inwoners meer bij de energietransitie te betrekken. Daarnaast moet de samenwerking met energiecoöperaties verder worden geprofessionaliseerd. De laatste aanbeveling is om plannen, activiteiten en resultaten concreet te maken, zodat er beter naar een einddoel (aardgasvrij in 2040) gewerkt kan worden.








Onze Ambassadeurs