GAD heeft miljoenentekort en wil afval minder vaak ophalen

Geschreven door Redactie

De Gooise afvalophaler GAD heeft een miljoenentekort en moet in 2022 flink bezuinigen. Het gaat om 3,2 miljoen euro dat men deels wil terugverdienen door het meeste afval minder vaak op te halen. De Gooise gemeenten gaan zich hierover nu beraden.

Het enorme tekort komt volgens de GAD onder meer door veel lagere vergoedingen voor afval. "Waar we eerst 120 euro voor een ton papier kregen, moesten we nu zelfs bijbetalen. Dan gaat het erg hard", zegt Inger van Gelderen van de GAD.

Daarnaast moet het bedrijf nu gaan betalen voor afvalverbranding en wordt er meer afval gescheiden, wat ook meer geld kost. De afvalstoffendienst heeft verschillende bezuinigingsplannen neergelegd bij de zeven gemeenten van de Gooi en Vechtstreek. Een van de maatregelen die zeer waarschijnlijk zal komen, is het het minder vaak ophalen van afval. "Onze planning is nu niet zo efficiënt door de driewekelijkse ophaalmomenten. Dan rijden er de ene week veel auto's en de andere week weinig", aldus Van Gelderen. Vandaar dat er vermoedelijk wordt gekozen voor alleen twee- en vierwekelijkse ophaalmomenten. Dat gaat dus betekenen dat bepaald afval minder vaak wordt opgehaald.

Het restafval zou dan bijvoorbeeld een week later opgehaald worden dan nu. Volgens Van Gelderen hoeft men zich echter geen zorgen te maken voor overvolle restafvalbakken. Sterker nog: het kan er zelfs voor zorgen dat mensen hun afval nog beter scheiden. 














Onze Ambassadeurs