Arbeiders profiteren niet van grote supermarktwinsten, zegt Oxfam

Geschreven door Redactie

Ondanks de winsten die supermarkten door de coronacrisis vorig jaar gemaakt hebben, worden arbeiders en boeren in de buitenlandse voedselketen nog steeds uitgebuit. Dat stelt Oxfam Novib in een rapport. In Nederland is gekeken naar Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus.

Die onderzochte supermarkten hebben hun omzetten en winsten flink zien stijgen. Zo hebben acht grote beursgenoteerde supermarktketens, waaronder Ahold Delhaize, Tesco en Walmart, hun dividenduitkeringen verhoogd van ruim 8 miljard euro naar 18,7 miljard euro.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, die de supermarkten vertegenwoordigt, herkent zich niet in de conclusies van Oxfam Novib. Volgens de organisatie bleven Nederlandse supermarkten "juist in de coronatijd investeren in het verbeteren van de ketens". Ook zet de branche "zich continu in om te bekijken hoe arbeidsomstandigheden verbeterd kunnen worden".

Ahold-Delhaize, het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn, is het wel erg makkelijk om te stellen dat de winsten van supermarkten de problemen kunnen oplossen. "In de voedselketen zitten heel veel partijen en wij staan aan het eind daarvan. Het is niet zo eenvoudig dat wij met de financiën van vorig jaar die problemen kunnen oplossen. Het zijn wereldwijde problemen."















Onze Ambassadeurs