Vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw

Geschreven door Redactie

Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners erg hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Er geldt een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van consumentenvuurwerk. Carbidschieten is in onze gemeente verboden. Klein vuurwerk (categorie F1), zoals sterretjes, Bengaals vuur en fonteinen, mag wel. Maar houd rekening met mens en dier in de omgeving. Zo zorgen we er samen voor dat we de ziekenhuizen en politie niet extra belasten voor, tijdens en na oud en nieuw.

Als je verboden vuurwerk bezit, vervoert of afsteekt, kun je een boete of gevangenisstraf krijgen. De minimale boete is 100,00 euro en een aantekening in het strafblad. Het afsteken van vuurwerk kost je 250,00 euro en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen. Schade wordt verhaald op de daders. Sterretjes, Bengaals vuur, fonteintjes en knalerwten mogen met oud en nieuw worden afgestoken. Dit vuurwerk is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Daarom moet je 12 jaar of ouder zijn om het te mogen kopen of afsteken. Houd ruim afstand, zet een vuurwerkbril op en gebruik een afsteeklont. Rits je jas dicht en kijk uit met brandbare kleding en openstaande kleding zoals capuchons.
Waar kunnen mensen klachten uiten?

Bel de politie (112) als u getuige bent van vernieling of gevaar door vuurwerk en bel de niet-spoed lijn van de politie (0900 - 8844) als er sprake is van overlast door vuurwerk.

Onze Ambassadeurs