Slechte Luchtkwaliteit bij scholen in Hilversum

De luchtkwaliteit op twee derde van de scholen in Hilversum is matig of slecht. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Hilversum. Het slechte binnenklimaat leidt tot zorgen, omdat de slechte ventilatie de verspreiding van het Coronavirus zou bevorderen.

Van de 68 scholen in Hilversum, hebben slechts 25 scholen de luchtkwaliteit binnen de school op orde, zo reageren burgemeester en wethouders op vragen van politieke partij Hilversums Belang. Die wil weten hoe de situatie op scholen is met betrekking tot verspreiding van het Coronavirus.

Slechte ventilatie systemen

Een paar scholen hebben helemaal geen ventilatiesysteem, op andere scholen werkt het systeem onvoldoende. Dat geldt onder andere voor het Hilversumse Alberdingk Thijm College, waar de luchtkwaliteit volgens de inventarisatie van de gemeente slecht is. Er vaker als normaal kinderen ziek naar huis. Dat is ook op andere scholen het geval.

De Hilversumse scholen werden afgelopen jaar allemaal extra in de gaten gehouden omdat de gemeente kijkt of de huisvesting nog wel aan alle wensen voldoet. Vooral ventilatie blijkt een punt.

Ventilatiesystemen zouden een rol kunnen spelen bij de verspreiding van het Coronavirus. Als ventilatiesystemen geen schone lucht rond blazen, worden virusdeeltjes sneller verspreid door een ruimte. Scholen, maar ook bijvoorbeeld zorginstellingen, worden daarom opgeroepen om extra goed te ventileren om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Dat blijkt dus op een groot deel van de Hilversumse scholen niet goed te zijn. Los van de slechte ventilatiesystemen, voldoet het openzetten van ramen en deuren ook niet.

Net als alle andere Nederlandse scholen, hebben ook alle Hilversumse scholen, aan het begin van het schooljaar een brief gehad van onderwijsminister Arie Slob. Die roept scholen op extra aandacht te geven aan ventilatie en roept scholen op de werking van hun ventilatiesysteem zelf serieus te controleren. Het verbeteren van ventilatiesystemen is een verantwoordelijkheid van scholen zelf.


Onze Ambassadeurs