RS-virus dodelijk voor kinderen, maar er is een medicijn op komst

Geschreven door Redactie

Het lijkt op een simpele verkoudheid, maar kan kinderen doodziek maken: het RS-virus. Jaarlijks belanden er in Nederland zo'n 2500 baby's in het ziekenhuis door het virus. Mogelijk komt daar een eind aan, want na 50 jaar onderzoek lijkt er een effectief middel te zijn gevonden.


 Bijna elk kind krijgt in de eerste twee jaar met het RS-virus te maken, maar bij jonge baby's kan het ernstig zijn. Wereldwijd is het RS-virus na malaria zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij jonge kinderen, met name in ontwikkelingslanden. In Nederland is sterfte zeldzaam, maar er belanden wel jaarlijks 150 tot 200 kinderen op de ic.  


 Wetenschappers denken nu een oplossing te hebben gevonden: een injectie die het kind een jaar lang beschermt tegen ernstig ziekteverloop. Bij meer dan duizend vroeggeboren kinderen (die groter risico lopen op ernstig ziekteverloop) uit 23 landen werd de antistof ingespoten en de winter die erop volgde waren er 80 procent minder ziekenhuisopnames in deze groep.  


 De antistoffen verdwijnen uiteindelijk weer uit het lichaam, maar dan is het kind al door de kwetsbare periode heen. In vervolgonderzoek gaan de wetenschappers kijken of dit ook zo werkt bij kinderen die niet te vroeg zijn geboren.  


Wat zijn de symptomen bij RS? Eerst is het kind verkouden en gaat het snotteren en hoesten. Een of twee dagen later kan het RS-virus longproblemen veroorzaken. Vooral als het kind nog een baby is, kan dit gebeuren. De verschijnselen zijn dan: koorts, piepende ademhaling; een snelle ademhaling; tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen; de neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen); drinken lukt niet goed en de huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels. Sufheid: uw baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken. Ook kunnen kinderen oorontsteking krijgen door het RS-virus.   Onze Ambassadeurs