Vaccinatiegraad Rijksvacci

Geschreven door Redactie

De vaccinatiegraad in de regio Gooi en Vechtstreek is in 2020 opnieuw gestegen. Meest opvallend is de toename van 63,7 naar 71,6 % bij de HPV-vaccinaties. Met deze prik worden meisjes beschermd tegen baarmoederhalskanker. Daarnaast is in 2020 voor het eerst een schatting gemaakt van het aantal zwangeren dat de 22 wekenprik haalt. Dit vaccin tegen kinkhoest is door Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek aan 76% van de zwangeren gegeven.

Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland krijgen kinderen volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) vaccinaties tegen twaalf besmettelijke ziekten. Alle kinderen woonachtig in de regio Gooi en Vechtstreek worden hiervoor uitgenodigd door Jeugd en Gezin. Dit gebeurt in samenwerking met het RIVM. Het RIVM beschrijft elk jaar hoeveel kinderen zijn gevaccineerd en berekent daarmee de vaccinatiegraad. Recent is dit bekend gemaakt voor het jaar 2020: Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2020.

Regionaal overzicht

Op basis van het landelijke rapport heeft Jeugd en Gezin een overzicht uitgewerkt van de vaccinatiegraad in 2020 op regionaal en lokaal niveau. De algemene conclusie uit dit overzicht is dat in de regio Gooi en Vechtstreek de vaccinatiegraad vaak boven of rond het landelijk gemiddelde ligt. Meer gedetailleerde informatie is te lezen in deze informatiebrief.

Opvallende punten

• De vaccinatiegraad is opnieuw gestegen; er zijn procentueel meer kinderen gevaccineerd dan

vorig jaar.

• Er is vooral een stijging in het aantal meisjes dat de HPV vaccinatie heeft gehaald. Dit is landelijk

toegenomen van 53 naar 63 % (in de Gooi en Vechtstreek 71,6). Deze vaccinatiegraad is nognooit zo hoog geweest.

• Daarnaast is voor het eerst geschat hoeveel zwangeren deelnamen aan de 22 wekenprik: landelijk ongeveer 70 % (in onze regio 76 %). Deze vaccinatie is eind 2019 nieuw toegevoegd aan het RVP. Hiermee beschermen zwangeren zichzelf en hun baby tegen kinkhoest.

Coronapandemie

De genoemde cijfers hebben betrekking op de periode voorafgaand aan de coronapandemie. Het lijkt erop dat de maatregelen vanwege de uitbraak van het coronavirus weinig negatieve invloed hebben gehad op het aantal kinderen dat tijdens de pandemie is gevaccineerd. De precieze vaccinatiegraad voor deze kinderen kan pas volgend jaar worden berekend.




Onze Ambassadeurs