Meten van luchtkwaliteit in Blaricum

Geschreven door Redactie

De gemeente Blaricum wil, net als Laren en Eemnes, deelnemen aan het project Hollandse Luchten van de provincie Noord-Holland.

Met het project wordt fijnstof en stikstofdioxide gemeten. Dat gebeurt in samenwerking met inwoners, zij meten zelf de kwaliteit van de lucht via meetsensoren. Deelname aan dit project is ontstaan vanuit een initiatief van Denktank A27, een betrokken bewonersgroep uit Blaricum. 

 De provincie Noord-Holland voert het project uit en zij financieren het voor 1 jaar. Het doel is inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit door een zo breed mogelijk meetnetwerk op te zetten met behulp van bewoners. Waag Society, het RIVM en TNO voeren het project uit en het is bedoeld om van te leren. 

Inwoners die mee willen doen krijgen de tools en ondersteuning van de Waag, om zelf sensoren in elkaar te zetten en eventueel te repareren, om meetdata uit te lezen en om kennis en ervaring te delen. De meetresultaten worden als open data gepubliceerd op https://hollandseluchten.waag.org/kaart/. 

 


Onze Ambassadeurs