Samen tegen ‘onzichtbare’ criminaliteit

Geschreven door Redactie

Een hennepkwekerij midden in het Loosdrechts Plassengebied, het witwassen van geld, een xtclab in een leegstaand bedrijfspand. Voorbeelden van ‘onzichtbare’ criminaliteit die in uw omgeving helaas voorkomen. De gemeente werkt samen met andere gemeenten, de politie, de brandweer het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst om als één overheid te strijden tegen deze ondermijnende criminaliteit. Ook uw hulp is hierbij nodig.  

Wijdemeren heeft een enorm buitengebied. Wat daar gebeurt is niet altijd even goed zichtbaar. Dat maakt het een interessant terrein voor de misdaad. Zo zien we onder meer dat, door teruglopende landbouw, boeren te goeder trouw hun percelen verhuren. Criminelen kunnen hiervan gebruikmaken. Ook zijn er veel recreatieparken waar mensen tijdelijk wonen en die soms ook een toevluchtsoord zijn voor criminelen.   

Aanpak 

Onze medewerkers zijn getraind op het signaleren van criminele activiteiten, ze houden toezicht en treden op als zaken niet in de haak zijn. Ook zijn er regelmatig integrale controles waarbij gemeenten en politie samenwerken en verschillende signalen bundelen. Ook u kunt helpen als u een niet-pluis gevoel hebt. Denk bijvoorbeeld aan de specifieke geur die hennepkwekerijen en drugslabs kunnen afgeven, onbekende en verdachte voertuigen op een erf, het laden en lossen door wagens die opvallend dicht tegen een schuur aan geparkeerd zijn en activiteiten die voornamelijk in de avond of nacht plaatsvinden. 

Meld Misdaad Anoniem 

Zaken die niet kloppen kunt u geheel anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke, landelijke organisatie. Het is dus geen onderdeel van de politie. Natuurlijk kunt u zaken ook melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen.


Onze Ambassadeurs