Minister: 'Geen concrete verzoeken voor fusie veiligheidsregio's'

Er zijn op dit moment geen concrete verzoeken om de veiligheidsregio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek samen te voegen.

Dat antwoordt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen van de SP.

Mocht het plan wel bij hem op tafel komen, dan zal de minister het draagvlak ervoor binnen de betreffende veiligheidsregio's meewegen. Dit gebeurt dan onder meer bij de betrokken gemeenten én gemeenteraden. De minister stuurt zelf in ieder geval niet aan op een fusie, zo antwoordt hij.

Onlangs sprak de gemeenteraad van Noordoostpolder zich net als een paar jaar geleden expliciet uit tegen een fusie tussen de twee regio's. Volgens Noordoostpolder ligt het mandaat hiervoor bij de gemeenten en kan een fusie niet van bovenaf worden opgelegd. De SP wilde daarom weten wat de stand van zaken is rond de plannen voor samenvoeging en of de gemeenten hierin nog de zeggenschap hebben.

De SP wilde ook weten hoe het staat met de financiering van de veiligheidsregio's. Nu is het nog zo dat gemeenten zo'n 85 procent van het budget van de veiligheidsregio ophoesten en het ministerie de overige 15 procent. Eerder dit jaar heeft het kabinet aangekondigd dat er opnieuw gekeken gaat worden naar crisisbeheersing en de brandweerzorg in Nederland. Volgens minister Grapperhaus wordt dan ook de manier waarop dit betaald wordt opnieuw bekeken.

Organisatie 'klein en fragiel'

In het verleden werden er geregeld zorgen uitgesproken over de Veiligheidsregio Flevoland. De organisatie zou te klein en fragiel zijn in het geval van grote rampen. Daarom is in 2019 gekozen voor een verregaande samenwerking tussen de twee organisaties. Een fusiewens is op de achtergrond wel blijven bestaan, maar niet iedereen deelt die wens.





Onze Ambassadeurs