Gooi en Vechtstreek kleurt oranje in de strijd tegen geweld tegen vrouwen

Geschreven door Redactie

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen in haar leven met geweld te maken. Met de actie Orange the
 World wordt vanaf 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Verschillende toonaangevende gebouwen zoals kerken, zwembaden, gemeentehuizen en forten in Gooi en Vechtstreek kleuren in deze periode oranje.  

De UN ‘Orange the World’ wil bewustwording creëren en helpen het taboe op praten over geweld tegen vrouwen te doorbreken. 

Geweld tegen vrouwen 

De kans dat vrouwen te maken krijgen met geweld in huiselijke kring of seksueel geweld is groter dan
 iedere andere vorm van geweld. 1 op de 10 Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, 1 op de 5 is weleens mishandeld door een (ex)partner en meer dan 75% van de vrouwen en meisjes is slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De overgrote meerderheid doet hiervan echter geen aangifte of melding. Veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden.

Gooi en Vechtstreek

In Gooi en Vechtstreek maakten vorig jaar 80 mensen (waarvan overgrote deel vrouw) melding bij de politie van verkrachting, aanranding en schennis van de eerbaarheid. Een veel groter aantal vrouwen werd slachtoffer van huiselijk geweld. Naar schatting maken jaarlijks ruim 2300 volwassenen en 1600 jeugdigen in Gooi en Vechtstreek ernstig fysiek of seksueel geweld mee in huiselijke kring.

Soroptimisten en Zonta

De Soroptimisten en Zonta zetten zich wereldwijd in om geweld tegen vrouwen te stoppen. In Gooi en Vechtstreek hebben zij voor Orange the World de handen ineen geslagen. Zij zijn aanwezig bij de opening en voeren campagne door onder andere het gesprek aan te gaan met meer dan 2000 vrouwen in de regio om het taboe te doorbreken en de weg te wijzen naar hulp.

Regionale start 25 november Krachtcentrale Huizen

De regionale start van Orange the World is op 25 november (17.15-18.15 uur) bij de Krachtcentrale (Havenstraat 76) in Huizen. Dit is één van de gebouwen in de regio die tijdens deze actieperiode oranje wordt verlicht. Tijdens het startmoment wordt bij de Krachtcentrale het oranje licht ‘ontstoken’. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Onze Ambassadeurs