Tests op corona bij alle rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland

Geschreven door Redactie

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft het RIVM gevraagd om alle 352 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland dagelijks te monitoren op de aanwezigheid van het corona-virus. Het is de bedoeling dat de cijfers worden opgenomen in het al bestaande corona-dashboard, zodat de verspreiding en eventuele opleving van het virus eerder kunnen worden opgespoord.

Het RIVM heeft de afgelopen maanden op 29 locaties onderzoek gedaan in rioolwater. Daaruit blijkt dat het virus al zichtbaar is in uitwerpselen voordat mensen de symptomen ervan merkten. De verschijnselen ervan kunnen dus vroegtijdig worden opgespoord.

"Door alle rioolwaterzuiveringsinstallaties dagelijks te monitoren kunnen we op regionaal en lokaal niveau oplevingen van het virus vroegtijdig opsporen, zelfs voordat mensen klachten krijgen", zegt Hugo de Jonge." De informatie uit het rioolwater is een mooie aanvulling aan het dashboard, omdat we hiermee anoniem, snel en op grote schaal het virus kunnen opsporen."

Het RIVM is gevraagd om zo snel mogelijk en voor 1 september alle rioolwaterzuiveringsinstallaties te monitoren. In de tussentijd worden de tests die het RIVM nu al uitvoert, toegevoegd aan het dashboard per 2 juli. Daarmee zijn eventuele oplevingen in grote lijnen te herkennen. Zodra alle rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn toegevoegd is dit beeld gedetailleerder.


Onze Ambassadeurs