Voedselbank en Corona in 2021 minder cliënten, 3% meer pakketten
Het aantal huishoudens dat in 2021 gebruik maakte van Voedselbank Gooi & Omstreken, is anders dan verwacht: geen toename maar een afname van het aantal cliënten met 24%.
Ook landelijk was er een daling van bijna 12%, als gevolg van de corona steunmaatregelen enerzijds en de aantrekkende economie en werkgelegenheid anderzijds.Voor 2022 wordt echter weer een toename verwacht, vanwege de inflatie en fors stijgende energiekosten. Daarnaast zal het aantal ook stijgen door de (tijdelijke) hulp aan vluchtelingen aan de Oekraïne.
In 2021 waren er 28% minder nieuwe inschrijvingen en 35% minder cliënten uit voorgaande jaren. Wel kregen 107 huishoudens kortdurend een noodpakket, ruim 35% meer dan in 2020, waarna geen inschrijving volgde.
In totaal werden wel meer pakketten (+3%) uitgegeven, omdat gemiddeld een langere tijd hulp nodig was. Het aantal huishoudens dat langer dan 3 jaar een voedselpakket kreeg (7%), is echter gelijk gebleven.
Gemiddeld waren 2,5 personen afhankelijk van een voedselpakket, meer dan in 2020 (2,3), minder dan in 2019 (3,2) Opvallend is de stijging (9%) van het aantal cliënten jonger dan 30 jaar. Mogelijk houdt dit verband met de coronacrisis
die vooral ook voor jongeren zeer ingrijpend was.
De schuldenproblematiek lijkt iets te zijn afgenomen gezien het lagere percentage verwijzingen door schuldhulpverlenende organisaties. Voor het overige wijken de cijfers niet beduidend af van die uit vorige jaren en zijn er geen specifieke trends naar voren gekomen.
De samenstelling van de huishoudens week slechts enkele procenten af van die in vorige jaren: 76% alleenstaanden: 46% zonder kinderen en 29% met kinderen;
24% gezinnen waarvan 20% met kinderen en 4% zonder kinderen.