Film na de dam: Herdenking in Filmtheater Hilversum

Geschreven door Redactie

Op 4 mei staat in Filmtheater Hilversum onder de noemer Film na de Dam om 20:30 uur een speciale documentaire op het programma: ‘Babi Yar. Context’.

De film van Sergei Loznitsa adresseert de oorlogsgruwelen in Oekraïne, waarbij 33.771 Joden door de nazi’s werden geëxecuteerd in het Babi Jar ravijn.
Babi Jar is een ravijn aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar een van de grootste massa-executies in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. In een minutieus opgebouwde documentaire toont regisseur Sergei Loznitsa (‘Donbass’, waarmee het filmtheater eerder een inzamelingsactie voor Giro555 hield) de aanloop naar en nasleep van de twee dagen in september 1941, toen op deze plek 33.771 Joden door de nazi’s werden doodgeschoten. De massa-executie vormt het zwijgende centrum van de film, die volledig is opgebouwd uit archiefbeeld, deels achteraf voorzien van geluid.

Door vrijwel elke vorm van duiding weg te laten, zijn het de archiefbeelden die moeten spreken - en spreken doen ze. Onontkoombaar leggen ze getuigenis af. Niet alleen van de gruwelen, maar ook van de wijze waarop de stad en zijn inwoners zich daarnaar plooien. Hoe posters van Hitler gewillig op ramen worden geplakt en er na de bezetting weer af worden geschraapt. En hoe ook het ravijn zelf langzaam maar zeker werd uitgewist.



‘Babi Yar. Context’ is eenmalig te zien op 4 mei om 20:30 uur. Kaarten voor deze voorstelling (reguliere prijs) zijn te koop via www.filmtheaterhilversum.nl.


Onze Ambassadeurs