Tweede fase onderzoek Huizer Museum afgerond

Geschreven door Redactie

Uitwerking van drie denkrichtingen voor ontwikkeling van museum.

De tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek voor de ontwikkeling van het Huizer Museum is afgerond.

In deze fase van het onderzoek zijn de drie denkrichtingen, die in fase 1 inhoudelijk onderzocht zijn, verder uitgewerkt en doorgerekend door TwynstraGudde en XPEX. Het gaat dan om ‘Huizer Museum 2.0’ als eigentijds, compact en lokaal museum, ‘DNA Gooi’, een middelgroot museum van (boven)regionaal belang en ‘Klederdracht revisited’ als museum met een landelijke en potentieel internationale uitstraling. Wethouder Marlous Verbeek: “Er ligt nu een onderzoeksrapport waarin drie verschillende denkrichtingen zijn uitgewerkt, waarbij een heldere inschatting van de kosten niet ontbreekt. Dit rapport maakt het mogelijk voor de gemeenteraad om een afgewogen keuze te maken” Kees Teeuwissen, voorzitter Huizer Museum: “Directie en bestuur van het museum zijn enthousiast over het gepresenteerde rapport. Bij alle denkrichtingen biedt het de oplossing voor het huidige ruimtegebrek. Het biedt de mogelijkheid om in meer of mindere mate de bijzondere cultuur van Huizen en de regio op de kaart te zetten en een stap naar verdere professionalisering te maken. Daarnaast levert het een goede bijdrage aan de versterking van de Havenstraat als verbindingslijn tussen het Oude Dorp en het Nautisch Kwartier”

Multifunctionele zaal

De denkrichtingen zijn uitgewerkt en aangevuld met de inbreng uit gesprekken met potentiële samenwerkingspartners. Onderdeel van de onderzoeksvraag was of een multifunctionele theaterzaal onderdeel kan zijn van een eventuele nieuwbouw. Op grond van de gevoerde gesprekken lijkt zo’n investering niet rendabel. Een kleinere multifunctionele ruimte die geschikt is voor lezingen, workshops, vergaderingen, miniconcerten enzovoort, zou voldoen.

Ruimte en locatie

Op basis van het Programma van Eisen (PvE) is de ruimtebehoefte per denkrichting berekend. Daarbij  is rekening gehouden met de opties van nieuwbouw op een lege kavel en van transformatie van een bestaand gebouw. Ook is een beoogd zoekgebied aangegeven. Voor ‘Huizer Museum 2.0’ is dat het oude dorp (centrum) en voor ‘DNA Gooi’ en ‘Klederdracht revisited’ ligt het zoekgebied in de Havenstraatzone.

Eigendom

Voor de nieuwe situatie zijn er twee keuzes voor eigenaarschap van het gebouw: het museum of de gemeente. Momenteel is het museum eigenaar van het huidige gebouw, dat in 1994 mede mogelijk is gemaakt door de gemeente. Het is niet ongebruikelijk dat een gemeente eigenaar is van een pand en dit verhuurt aan een museum. Dat is als uitgangspunt genomen voor de ontwikkeling van de financiële scenario’s die in het rapport zijn genoemd. 

Financiën

Het rapport gaat gedetailleerd in op investerings- en exploitatiekosten en op de opbrengsten. Ook worden suggesties gedaan voor sponsoring en regionale/provinciale subsidies. Elke denkrichting laat een financieel tekort zien in de exploitatie. De precieze bijdrage van de gemeente hangt af van de keuzes die worden gemaakt. Duidelijk is dat, ongeacht de keuze, een professionele uitbreiding van de museumorganisatie onderdeel zal zijn van de plannen.

Onze Ambassadeurs