Hilversum zoekt een nieuwe burgemeester

Geschreven door Redactie

De gemeente Hilversum is op zoek naar een nieuwe burgemeester.

De wervingsprocedure

Burgemeester Pieter Broertjes kondigde op 9 juni aan dat hij zijn functie als burgemeester van Hilversum neer gaat leggen in 2022. De gemeente Hilversum is daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester.

Kandidaten konden solliciteren van 23 augustus 2021 tot 14 september 2021.

Profielschets

Het is belangrijk om een burgemeester te vinden die goed bij Hilversum past. De Hilversumse gemeenteraad maakte daarom een profielschets (pdf, 7 MB) . Hierin staat beschreven wat voor soort gemeente Hilversum is en over welke eigenschappen en kwaliteiten de nieuwe burgemeester van Hilversum moet beschikken. De inwoners van Hilversum leverden ook een bijdrage aan, deze is in de profielschets terug te vinden.

In de raadsvergadering van 6 juli 2021 werd de profielschets vastgesteld, in aanwezigheid van de commissaris van de Koning. In deze vergadering werd ook de vertrouwenscommissie benoemd. Deze raadscommissie bestaat uit de fractievoorzitters van de 10 partijen, bijgestaan door wethouder Annette Wolthers als adviseur en plaatsvervangend gemeentesecretaris Willemijn Groot en raadsgriffier Paul van Ruitenbeek. De vertrouwenscommissie voert onder andere de gesprekken met de geselecteerde kandidaten. Voorzitter van de vertrouwenscommissie is Annemarie den Daas (D66).

Selectie van de kandidaten

Op 22 september heeft De Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, de heer A.Th.H. van Dijk, per brief aan de Hilversumse gemeenteraad het volgende laten weten:

 ‘…Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Hilversum hebben 25 personen gesolliciteerd, onder wie 8 vrouwelijke en 17 mannelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/hadden 20 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur en 5 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. …’

Lees de brief van de Commissaris van de Koning aan de Hilversumse raad over sollicitanten gemeente Hilversum dd 22-9-2021 (pdf, 56 kB)

Overzicht procedure burgemeestersbenoeming

Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de regering ('de Kroon'). Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad. Hierbij horen de onderstaande acties:

Juni 2021: De gemeenteraad stelt een profielschets op. De profielschets is een belangrijk onderdeel bij de werving van de kandidaten.

In de raadsvergadering van 6 juli 2021 werd de profielschets vastgesteld, in aanwezigheid van de commissaris van de Koning. In deze vergadering werd ook de vertrouwenscommissie benoemd, een raadscommissie bestaande uit de fractievoorzitters van 10 partijen en voorgezeten door Annemarie den Daas (D66). Wethouder Annette Wolthers is adviseur van de commissie. De vertrouwenscommissie wordt bijgestaan door de raadsgriffier, Paul van Ruitenbeek, met als plaatsvervanger waarnemend gemeentesecretaris Willemijn Groot.

23 augustus tot en met 14 september 2021: De vacature voor burgemeester van Hilversum staat open.

De commissaris van de Koning maakt op basis van de profielschets een eerste selectie uit de kandidaten die solliciteren op de functie van burgemeester.

De vertrouwenscommissie gaat in gesprek met de geselecteerde kandidaten.

De vertrouwenscommissie doet een voorstel aan de raad. De gemeenteraad draagt een kandidaat voor aan de minister van Binnenlandse Zaken met het voorstel deze kandidaat te benoemen tot nieuwe burgemeester van Hilversum.

Installatievergadering van de gemeenteraad: De geselecteerde kandidaat wordt beëdigd door de commissaris van de Koning en geïnstalleerd als burgemeester van Hilversum. Dit gebeurt in een speciale gemeenteraadsvergadering, de ‘installatievergadering’.












Onze Ambassadeurs