Open je ogen voor mensenhandel: Fototentoonstelling in Pekingtuin

Van 15 september tot en met 6 oktober 2021 is de reizende fototentoonstelling ‘Open je ogen’ te zien in de Pekingtuin in Baarn.

30 paar indringende ogen kijken voorbijgangers aan. Op grote billboards vertellen 30 dappere slachtoffers van mensenhandel openhartig hun verhaal. Zij willen dat wij weten dat mensenhandel dichterbij is dan we vaak denken. CoMensha (coördinatiecentrum tegen mensenhandel) en stichting Open Mind zijn de initiatiefnemers van deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is één van de manieren waarop de gemeente en CoMensha mensenhandel meer onder de aandacht willen brengen. Mensenhandel is namelijk een onderschat maatschappelijk probleem. Het is een ernstige schending van mensenrechten die vrouwen, mannen en kinderen kan treffen en die vele verschijningsvormen kent. Bij mensenhandel gaat het niet alleen om seksuele uitbuiting, zoals gedwongen prostitutie en loverboypraktijken. Maar ook om arbeidsuitbuiting, zoals onbetaalde arbeid in de (land)bouw of de huishouding. Ook wel moderne slavernij genoemd. Onder mensenhandel valt ook criminele uitbuiting, waarbij slachtoffers worden aangezet tot bijvoorbeeld diefstal of drugssmokkel en (gedwongen) orgaanhandel.

Samen signalen melden

Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen. Het is daarom van belang dat alle samenwerkingspartners in de aanpak mensenhandel de signalen melden die mogelijk op uitbuiting wijzen. De gemeente heeft in samenwerking met ketenpartners een actieve rol bij de aanpak van mensenhandel om daders te signaleren en aan te pakken. Maar ook voor de zorg en opvang van slachtoffers. Inwoners kunnen mogelijke signalen van mensenhandel ook melden, zij kunnen daarvoor terecht bij de politie, tel. 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000.



Onze Ambassadeurs