Zin? Lekker? Fijn? maakt wensen en grenzen bespreekbaar

Ministerie VWS en Sense lanceren campagne tegen ongewenst gedrag
Heb je zin? Vind je het lekker? Vond je het fijn? Het zijn belangrijke vragen waarmee jongeren voor, tijdens en na een intiem moment hun seksuele wensen en grenzen bespreekbaar kunnen maken.

Om jongeren te motiveren hierover een gesprek te voeren en zo ongewenst gedrag te voorkomen, lanceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, in samenwerking met Sense, vandaag de campagne “Zin? Lekker? Fijn? – Praat met elkaar over wat je wel en niet wil.”

Praten over wat ze wel en niet willen tijdens een intiem moment is voor jongeren en jongvolwassenen superbelangrijk. Dat voorkomt onprettige situaties. Maar hierover beginnen kan lastig zijn. Jongeren weten soms niet hoe en wanneer ze erover moeten beginnen.
 
De nieuwe campagne wil jongeren stimuleren om zich meer vrij te voelen in het maken van hun (seksuele) keuzes. Daarvoor is een mantra ontwikkeld, een hulpmiddel, waarmee ze voor, tijdens of na een intiem moment het gesprek kunnen aangaan: Zin? Lekker? Fijn?
Elk moment is het juiste moment om te praten over wat je wel en niet wil. Deze drie simpele vragen helpen hierbij.

Als eerste is het vóór een intiem moment belangrijk om aan jezelf of de ander te vragen: Heb je zin? En zo ja, waar heb je zin in? Tijdens een intiem moment is het goed om jezelf of de ander te vragen: Is het lekker? Vinden jullie het nog steeds leuk? Na afloop is het belangrijk om elkaar te vragen: vond je het fijn? Deze vragen maken het praten over flirten, zoenen, aanraken of seks een stuk makkelijker.

Uit een recente flitspeiling blijkt dat één op de vijf jongeren en jongvolwassenen het moeilijk vindt om te praten met de ander over wat ze wel en niet willen bij intiem contact zoals knuffelen, zoenen of met elkaar naar bed gaan.
Vier op de vijf jongeren vindt het belangrijk om met de ander te praten over wat ze wel en niet willen op seksueel gebied of bij intiem contact. Negen op de tien vinden het belangrijk om te weten te komen wat de ander op dat gebied wel en niet wil.
Van de meisjes geeft tweederde meestal of altijd aan wat hun grenzen en wensen zijn bij een intiem contact of op seksueel gebied. Van de jongens doet de helft dat. Een kwart doet dit soms.
 
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS: ,,Met deze campagne willen we wensen en grenzen bespreekbaar maken, of het nu gaat om relaties of seks. Om ongewenst gedrag te voorkomen is een duidelijke norm nodig: het is normaal dat je zelf je keuzes maakt over wat je wel en niet wilt en dat je partner dit respecteert. Dat vraagt om goede communicatie, hoe spannend dat soms ook is. ‘Zin? Lekker? Fijn?’ kan hierbij helpen.”
 
Dokter Rosa Joosten van Sense over de campagne: ,,Over het algemeen is het goed gesteld met de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren en jongvolwassenen. Toch hebben nog te veel jongeren negatieve ervaringen, van daten tot seks. We willen jongeren helpen ontdekken hoe bevrijdend en fijn het is om met elkaar te praten over wat je wel en niet wil, als je eenmaal de eerste stap hebt gezet.”

Campagne Zin? Lekker? Fijn?

De campagne start 30 augustus en loopt tot 4 oktober en is gericht op alle jongeren tussen de 17 en 25 jaar. De campagne is ontwikkeld door het ministerie van VWS in samenwerking met Sense en maakt deel uit van een meerjarige campagne seksuele gezondheid. Hierbij zijn Soa Aids Nederland, Rutgers, de GGD/Centra voor Seksuele Gezondheid en het RIVM betrokken.
In posters, radiospotjes, online posts en video’s op social media staan de verhalen van jongeren zelf centraal. Zij laten zien hoe zij zelf het gesprek zijn aangegaan, dat jongeren zich nergens voor hoeven te schamen en dat ze er niet alleen voor staan. Op sense.info vinden jongeren tips om zelf ook het gesprek te voeren.

Eerlijk gezegd

Zoals het verhaal van Tijmen die vertelt: ,,Ik had een meisje leren kennen. We waren aan het zoenen en toen vroeg ze of ik zin had om met haar naar bed te gaan. Ik had dit nog nooit gedaan en wilde dat ook nog niet. Toen heb ik eerlijk tegen haar gezegd ‘Ik wacht daar liever mee tot het serieus wordt tussen ons.’ Zij vatte dat gelukkig goed op en we hebben daarna nog een leuke avond gehad.”
Of Nienke die zegt: ,,Ik was aan het zoenen met een jongen en hij zoende echt als een wasmachine. Toen we bezig waren vroeg hij ‘Vind je het lekker?’ Ik zei: ‘Heel eerlijk? Ik vind dat je wel wat minder tong mag gebruiken.’ Ik was wel bang dat ik hem daar onzeker door zou maken, maar gelukkig gebeurde dat niet. Daarna ging het veel beter.”
En Floortje die vertelt: ,,Toen mijn vriend en ik bezig waren sloeg hij me op mijn billen. Ik vond dat helemaal niet fijn. Na afloop zei ik dat ik tegen hem. Mijn vriend vertelde dat hij ruigere dingen wel opwindend vindt, maar alléén als ik dat zelf ook echt wil. Het is nog beter geworden nu ik zeg wat ik fijn vind.”

Onze Ambassadeurs