Auto huren op vakantie tot tien keer duurder geworden

Geschreven door Redactie

Wie tegenwoordig op vakantie een auto wil huren mag zijn spaarpot wel omkeren. Een auto huren kost op het moment al snel het dubbele van wat je kwijt was voor de coronacrisis. "Op sommige plekken zijn de prijzen zelfs vertienvoudigd", zegt Tjeerd Kramer, directeur van EasyTerra, een vergelijkingssite voor huurauto's.

Vooral op eilandbestemmingen als Ibiza en Mallorca zijn de prijzen extreem hoog. Maar ook in het zuiden van de EU zoals in Spanje en Portugal kun je veel meer kwijt zijn voor een huurauto dan vroeger.

In 2019 betaalde je gemiddeld 225 euro per week voor het huren van een auto. In 2021 gaat het gemiddeld om 460 euro per week, zegt Kramer. Afhankelijk van de bestemming kunnen de prijzen hier wel flink van afwijken.

De hogere prijzen hebben vooral te maken met de coronacrisis. 2020 was een rampjaar voor de autoverhuurders. Vrijwel niemand wilde nog een auto huren en de industrie ging gedwongen in de overlevingsstand. Het moederbedrijf van Hertz in de VS ging zelfs failliet.

Om zichzelf te beschermen verkochten bedrijven grote delen van het wagenpark. In de Benelux verkocht Hertz de helft van de auto's om de crisis te doorstaan. Intussen is er weinig vernieuwd en dat zorgt voor tekorten, zegt Kramer.









Onze Ambassadeurs