Duurzaam kunstgrasveld voor voetbalvereniging Altius

Geschreven door Redactie

Vrijdag 25 juni wordt het nieuwe kunstgrasveld van v.v. Altius officieel geopend door sportwethouder Floris Voorink. Dit veld voldoet aan de mogelijke nieuwe Europese richtlijnen waarbij een kunstgrasveld in de toekomst alleen nog mag worden ingestrooid met niet synthetische materialen.

Het nieuwe veld van Altius is ingestrooid met organisch materiaal. Hiermee loopt voetbalvereniging Altius en de gemeente Hilversum al vooruit op de mogelijke nieuwe richtlijnen. De gemeente heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en streeft ernaar om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken. Zo is het infill zand, dat in de kunstgrasmat is ingestrooid, gerecycled materiaal dat al eerder in kunstgrasvelden is toegepast. Met deze circulaire toepassing wordt een besparing van de winning van 200 ton nieuw zand gerealiseerd.

Verduurzaming sportclubs

De ECHA, een agentschap van de Europese Unie, gaat vermoedelijk deze zomer een advies uitbrengen, waarin staat dat vanaf 2028 de synthetische rubbers als vulmateriaal op het kunstgrasveld niet meer gebruikt mogen worden, maar dat het vulmateriaal vanaf dat moment alleen nog maar mag bestaan uit organische materialen. Floris Voorink: "Een aantal jaren geleden is een discussie ontstaan over de kunstgrasvelden in Nederland. De rubberkorrels op deze velden zouden een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid. Het kunstgras van vandaag de dag wordt steeds beter en dat geldt ook voor het vulmateriaal. We zijn blij dat dat we als gemeente een steentje kunnen bijdragen aan het verduurzamen van onze clubs en dat de verenigingen ook inzien dat dit belangrijk is." Ook de andere kunstgrasvelden die eigendom zijn van de gemeente Hilversum waarbij synthetische grondstoffen (waar onder rubbergranulaat) in de infill zitten, worden bij toekomstige vervangingen aangelegd conform de toekomstige Europese wet- en regelgeving.

Toekomstbestendig voetbalveld

Met het vulmateriaal, dat bestaat uit circulair zand, kurk en maisresten is een kunstgrasmat aangelegd die voldoet aan de huidige eisen, maar ook een die toekomstbestendig is. Altius heeft besloten om naast het kunstgrasveld ook het kunstgras van de pupillenbak te vervangen. Omdat Altius in 2020 zelf ook een investering in LED-verlichting heeft gedaan, is het resultaat van de inmiddels uitgevoerde werkzaamheden dat de sportvelden van deze vereniging bijzonder duurzaam zijn. De kunstgrasvelden worden 25 juni aan de laatste opleverkeuring ondervonden en vervolgens officieel geopend door wethouder Voorink. Tom Haselager (voorzitter Jeugd) van Altius: “ Begin vorig jaar hebben wij LED-verlichting aangebracht op onze velden. Met dit nieuwe duurzame kunstgrasveld durven wij wel te stellen dat het meest duurzame kunstgrasveld op dit moment bij v.v. Altius ligt."

Programma

U bent uitgenodigd om bij de opening en het openingstoernooi aanwezig te zijn.

Adres: v.v. Altius, Kininelaantje 6-7 Hilversum

13:00 uur: Officiële opening kunstgrasveld door wethouder sport Floris Voorink

14:30 uur: Aanvang openingstoernooi op het nieuwe kunstgrasveld





Onze Ambassadeurs