Chroom-6 aangetroffen op 12 gebouwen op kazerneterrein Crailo

Geschreven door Beau de Lange wendels

In de verf op twaalf gebouwen op voormalig kazerneterrein Crailo is het gevaarlijke chroom-6 aangetroffen. Bij één gebouw is het aan de binnenzijde gevonden. 

Chroom-6 werd vroeger vooral gebruikt vanwege zijn roestwerende eigenschap. Het zit altijd ergens in verwerkt, zoals bijvoorbeeld verf. Inmiddels is bekend dat het schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot onder andere kanker.

Crailo staat bekend als voormalig kazerneterrein. In de Tweede Wereldoorlog werd het overgenomen door de Duitsers en twee keer door de geallieerden gebombardeerd. Na de oorlog is de kazerne weer opgebouwd en tot 1992 werd het gebruikt. In de jaren daarna was het terrein een asielzoekerscentrum. Nu gaat er een nieuwe woonwijk komen.


Voor de nieuwe woonwijk zijn alle gebouwen op het terrein onderzocht op aanwezigheid van chroom-6. GEM Crailo laat weten dat het gevaarlijke metaal is aangetroffen.

De antikraakbewoners is gevraagd om niets te doen aan de stalen kozijnen. Net als bij asbest levert chroom-6 geen gevaar op als je er niets mee doet. Bij sloop of herontwikkeling van een gebouw wordt met de aanwezigheid van chroom-6 rekening gehouden.

Bij één gebouw is vastgesteld dat het gevaarlijke metaal ook aan de binnenkant zit. De woordvoerder zegt dat dit gebouw inmiddels, onder strikte regels en door een vakkundige aannemer, is gesloopt. Onze Ambassadeurs