Meehelpen bij het verminderen van cabomba in de Oostelijke Vechtplassen

Geschreven door Redactie

Cabomba: een waterplant die je liever niet tegenkomt als je zwemt, vaart of vist op de Loosdrechtse of één van de andere Oostelijke Vechtplassen.

Gelukkig is de overlast door alle inspanningen minder geworden. Willen we deze woekerplanten onder controle houden, dan is jaarlijks beheer nodig.

Ook de hulp van waterrecreanten is onmisbaar.

Voorkomen verspreiding

De woekerende waterplant vormt al jaren een bedreiging voor de waterrecreatie en natuur in het plassengebied. Cabomba kan zich makkelijk verspreiden door losse stukken plant die verderop wortel schieten. Het is dus belangrijk om niet door deze planten heen te zwemmen of te varen. Gebeurt dit per ongeluk toch? Dan is het zaak de losse plantdelen te verzamelen en achter te laten op een plek waar ze geen kwaad kunnen.

Bootgebruikers 

Bootgebruikers helpen verspreiding tegen te gaan door de waterplanten uit de schroef te halen als ze hier doorheen zijn gevaren. Hiervoor moet de motor een paar keer in de achteruitstand worden gezet. Hierna kunnen de stukken uit het water worden gehaald. Belangrijk is ook dat schroef en romp vrij zijn van plantslierten voordat de haven ingevaren wordt. De planten kunnen worden weggegooid in de groenbak in de haven. Op de oever neerleggen kan ook, als het maar minimaal 1 meter vanaf de waterkant is.

Zwemmers

Ook zwemmers kunnen cabomba losmaken en zo zorgen voor verspreiding. Als zwemmers losse plantslierten zien, dan kunnen ze meehelpen door deze stukken op de oever te leggen, minimaal 1 meter vanaf het water.

Handen uit de mouwen? 

Als iemand meer wil doen om cabomba aan te pakken, dan is die hulp meer dan welkom. Bij het aantreffen van een cabomba-veld kan de plant met wortel en al met een hark worden weggehaald. Aanmelden als vrijwilliger is ook mogelijk door een email te sturen naar de Vereniging Samen Cabomba Aanpakken: vsca.loosdrecht@gmail.com.

Andere acties

Ook overheden, beheerders en ondernemers zetten zich in om, samen met de Vereniging Samen Cabomba Aanpakken, cabomba in het gebied aan te pakken en verspreiding te voorkomen. Zo zijn in 2019 en 2020 diverse jachthavens en recreatieparken cabomba-arm gemaakt. De cabombahaard bij de Raaisluis is in 2020 aangepakt. Ook zijn pilots opgezet om te kijken hoe verspreiding kan worden tegengegaan. Deze acties worden dit jaar voortgezet.

Meer informatie

Op www.noord-holland.nl/cabomba is informatie te vinden over de cabomba aanpak. Hier staat ook voorlichtingsmateriaal dat gedownload kan worden. De aanpak van cabomba is één van de projecten van het Gebieddsakkoord Oostelijke Vechtplassen waarbij 21 partners werken aan ruim 25 projecten die samen de natuur, de waterkwaliteit en de recreatiesector in dit unieke beschermde natuurgebied verbeteren. Bekijk alle projecten op www.vechtplassen.nl.

Foto | Vereniging Samen Cabomba Aanpakken 

Onze Ambassadeurs