Ministerraadnotulen: meer oog voor beeldvorming dan voor gedupeerden

Geschreven door Redactie

"Het kabinet is meer bezig met beeldvorming dan met het oplossen van problemen van mensen." Dat zegt Ayfer Koç, de vrouw van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, naar aanleiding van het openbaar maken van de notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire.

Over Omtzigt, die met Kamercollega's Renske Leijten (SP) en Helma Lodders (VVD) de toeslagenaffaire veelvuldig op de agenda zette, wordt in de notulen gezegd dat hij 'gesensibiliseerd' moest worden vanwege zijn kritische houding. Een kamerlid dat veel kritische vragen stelt, is in de ogen van de Ministerraad al gauw een lastpak.

Ook advocaat Eva González Pérez, die tientallen ouders bijstaat in de toeslagenaffaire en hierover als eerste aan de bel trok, laat weinig heel van het handelen van het kabinet. Het kabinet deed er alles aan om tijd te rekken. Ze wisten alles al en lieten mijn cliënten maar wachten. Ik zie alleen maar bevestiging van hoe men omgaat met gedupeerde burgers."

Ook meent ze dat in de notulen over kritische Kamerleden van coalitiefracties werd gesproken alsof het activisten waren. Ze noemt het teleurstellend om te zien hoe er met Omtzigt en Lodders is omgegaan.

Verscheidene ministers klaagden tijdens de ministerraad op 12 juli 2019 over onder anderen Omtzigt en Lodders. D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nam daarin het voortouw maar hij kreeg bijval van premier Mark Rutte, CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën en D66-vicepremier Kajsa Ollongren.











Onze Ambassadeurs