Premier Rutte noemt brexit-deal “heel bemoedigend”

Geschreven door Redactie

Dat er een akkoord is over de brexit noemt premier Rutte heel bemoedigen nieuws. “Nu moeten we de details bestuderen, maar op zichzelf is het zeer bemoedigend”, voegde hij eraan toe, “We zijn er heel blij mee.”

Het commentaar gaf hij in Brussel, waar hij met zijn liberale collega’s is arriveerde voor een voorbespreking voor de tweedaagse Europese top. Deze top zal gedomineerd worden door de brexit en de Turkse inval in Syrië.

Antti Rinne, de Finse premier, reageerde sceptischer. De bal ligt nu bij het Britse Lagerhuis zei hij, dat zaterdag bijeenkomt in een speciale zitting bijeenkomt. “Ik hoop dat de brexitdeal ditmaal wel door het parlement heen komt”, zei hij. Hiermee verwijst hij naar de mislukte pogingen van Theresa May, de voorganger van premier Johnson. Haar lukte het niet om een brexitdeal door het Lagerhuis heen te krijgen.

Voor Johnson ziet het er op voorhand ook niet goed uit. De Noord-Ierse DUP heeft zich al tegen het akkoord gekeerd. Hierdoor wordt het nog moeilijker voor Johnson om een meerderheid te krijgen. Labour-leider Corbyn noemt de brexitdeal van Johnson zelfs nog erger dan die van May.

Guy Verhofstadt, die namens het Europees parlement meedeed aan de onderhandelingen, benadrukt ook dat de Britten het akkoord nog wel nu moeten goedkeuren.



Onze Ambassadeurs