Geen huurwoningen, maar bedrijfsunits

Kerkelanden in Hilversum is een wijk van de jaren 60 met zo’n kleine 6.000 inwoners. Was er in het begin van de bouw van de wijk, dat er nog wat illegale ‘woningen’ waren te vinden, momenteel is het een van de wijken met de meeste inwoners van Hilversum per vierkante meter. In Kerkelanden is dat bijna 4.000 per vierkante meter, terwijl in de rest van Hilversum het nog niet eens de helft is. 

Kerkelanden

De meeste woningen zijn gebouwd in de jaren tussen 1967 en 1975. De meeste woningen zijn eengezinswoningen, echter aan het begin van de wijk zijn nogal wat hoogbouwflats te vinden. Flats met zelfs veertien woonlagen.  

Op het bedrijventerrein Kerkelanden heeft een tijd lang de voormalige technische school leeg gestaan. Deze wordt momenteel gesloopt. Men zou denken dat er nog wat woningen geplaatst zouden worden, echter de school wordt ‘vervangen’ door bedrijfsunits. 

Leegstand

Het pand aan de Franciscusweg staat al vele jaren leeg. Vele partijen hebben ook plannen ontwikkeld om het terrein weer ‘zichtelijk’ te maken. Een van de plannen was dat er plaats gemaakt zou worden voor zo’n 120 tot 130 woningen. In dit plan zou dan ook ruimte geschapen worden voor bedrijven en horeca.

Dit plan van vijf jaar geleden had in zich dat er ook zo’n vijftig sociale huurwoningen zouden komen. Dit zou dan gebeuren in het oude schoolgebouw. De bestemming van deze woningen zou dan worden dat er vluchtelingen met een verblijfsvergunning hun eigen woning zouden krijgen.    

Plannen

Maar al die plannen hebben het niet gehaald. Om een of andere onduidelijke reden zou woningbouw niet haalbaar zijn. Volgens de gemeente en de projectontwikkelaar had dat te maken met ‘planologische en maatschappelijke redenen’. 

Maar nu schijnt een plan uitgewerkt te zijn voor het ruim 13.000 vierkante meter grote terrein. Het terrein is gekocht door een vastgoedman, die een plan heeft ontwikkeld. Maar er komen dus geen woningen, maar zoals gezegd wordt ‘een goede mix in programma en functie aansluitend bij Kerkelanden’. Op zich ook niet zo’n heel duidelijke reden.  

De vraag is nu waar die vluchtelingen met een verblijfsvergunning naar toe moeten. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Onze Ambassadeurs