Werkloosheid daalt maar toch meer mensen zonder betaald werk
De werkloosheid in Nederland is vorige maand verder afgenomen. Door de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Maar de laatste tijd zijn er om een andere reden toch meer mensen zonder betaald werk. Mensen worden namelijk niet tot werklozen gerekend als ze in crisistijd niet werkzoekend zijn.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het in maart nog maar om 326.000 werklozen. Dat komt neer op 3,5 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder bedroeg de werkloosheid nog 3,6 procent.
Maar alles bij elkaar hadden 4,1 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht of hiervoor niet beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 6000 per maand gestegen.
Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind maart 282.000 WW-uitkeringen. Het aantal uitkeringen is daarmee ruim 1 procent afgenomen ten opzichte van februari. In vergelijking met een jaar geleden ligt het aantal uitkeringen nog wel bijna 13 procent hoger.
Vooral bij de jongeren nam het aantal WW-uitkeringen vorige maand af. Maar in de schoonmaaksector, de detailhandel en de voedings- en genotsmiddelenindustrie liep het aantal uitkeringen juist wat op.