Rechter: zonnestudio's blijven voorlopig dicht

Geschreven door Redactie

Zonnestudio's blijven voorlopig gesloten. De rechtbank oordeelt dat de Staat niet verplicht is de gedwongen sluiting ongedaan te maken. De branchevereniging vocht de sluiting aan omdat contactberoepen zoals kappers wel open mogen.

De Staat heeft volgens de rechter een grote mate van vrijheid bij het nemen van maatregelen om de coronapandemie te bestrijden. De keuze om de ene beroepsgroep of winkel wel open te laten gaan en andere niet is niet onrechtmatig. De Staat wil gezien de risico's niet te veel tegelijk versoepelen. Zonnestudio's vallen niet in de categorie contactberoepen en vallen daarom buiten de laatste versoepeling.

De SVZ betoogde dat er in zonnestudio's nauwelijks sprake van contact tussen klanten en personeel en dus veilig open kunnen. De rechter oordeelde dat in zonnestudio's relatief veilig kan worden gewerkt maar dat dit niet betekent dat daarom tot openstelling moet worden overgegaan. 

De zonnestudio's zijn niet de eerste die bij de rechter heropening proberen af te dwingen. Eerder vingen de horeca en de niet-essentiƫle en non-foodwinkels ook al bot bij de rechter.Onze Ambassadeurs