Beeldvormende sessie gemeenteraad

Geschreven door Redactie

Op 9 maart heeft het college de gemeenteraad bijgepraat over de zienswijzen Zuidsingel fase 8. Wethouder De Kloet spreekt van een nuttige avond met ruimte voor kritische vragen en een constructief gesprek.

Op 9 maart heeft het college de gemeenteraad tijdens een beeldvormende sessie bijgepraat over de zienswijzen die zijn ingediend op het ontwerpbestemmingsplan Zuidsingel fase 8. De raad heeft hierom verzocht omdat er op het plan ongeveer 375 zienswijzen zijn ingediend. Daarvan is ongeveer 60% afkomstig van bewoners van direct aanliggende straten rond het plangebied. Deze zienswijzen hadden vooral betrekking op het proces, de participatie, relatie met provinciaal beleid en het verkeer. De rode draad van deze zienswijzen en die van de provincie en natuurmonumenten kwamen tijdens de sessie aan bod. Verder gaf de ontwikkelaar een toelichting op het proces de komende tijd.

Wethouder De Kloet spreekt van een nuttige avond: “We hebben de rode draad van de zienswijzen geschetst en daarover is op een goede en opbouwende manier met elkaar gesproken. Er zijn kritische vragen gesteld waardoor we beter zicht hebben op hoe we het proces op een constructieve manier verder vormgeven. Dit is een complex plan waar veel om te doen is en daarom wil de raad inzicht in het proces en de planning. Die toezegging heb ik gedaan. Er komt een planning met momenten waarop besluitvorming plaatsvindt en de raad wordt door de ontwikkelaar meegenomen als belanghebbende in het participatieproces.”

Het aantal zienswijzen is natuurlijk ook onderwerp van gesprek vertelt De Kloet. “In verband met de provinciale omgevingsverordening die eraan zat te komen heeft de ontwikkelaar het plan versneld ingediend. Daarbij hebben zowel de ontwikkelaar als ik aangegeven dat de plannen niet in beton zijn gegoten. De stedenbouwkundige invulling is een creatief proces waar we over in gesprek willen blijven met alle partijen. De raad kan hiervoor de kaders aanscherpen. Dan kan je denken aan de bouwhoogte en het aantal woningen. Ook met de provincie hebben we constructieve gesprekken over hun zienswijzen. Zuidsingel fase 8 is voor Wijdemeren een groots plan dat enorm leeft. De participatie tot nu toe heeft niet geleid tot een open gesprek met bewoners. Dat moeten we aanpassen. Slokker Timpaan gaat daarom op een andere manier invulling geven aan de participatie. ”

Ook heeft de raad zorgen over de status van zienswijzen die niet zijn ondertekend. “We nemen alle zienswijzen serieus en zullen ze allemaal voorzien van een antwoord. We hebben met de raad afgesproken dat we dit praktisch oplossen. Hoe we dat precies doen zijn we aan het onderzoeken en daar komen we op terug.”

De stand van zaken rond de nieuwe ontwikkeling met betrekking tot plan Groenewoud kwam ook aan de orde. De projecten Groenewoud en Zuidsingel fase 8 hebben beide de ambitie om hoge kwaliteit woningen te bouwen, het landschap te verbeteren en natuurwaarden te verhogen. De Kloet; “Met de opbrengst van de waterwoningen wordt de vuilnisbelt gesaneerd. Ondanks dat Zuidsingel fase 8 en Groenewoud planologisch afzonderlijke plannen zijn is de integraliteit van groot belang voor de polder Kortenhoef. Daarom ben ik zeer verheugd dat  Afvalzorg en Slokker Timpaan de intentie hebben om de plannen in samenhang met elkaar verder uit te werken. Dit vind ik een positieve ontwikkeling voor het gebied.”

Onze Ambassadeurs