Eén eurocent erop vooruit voor PostNL-onderaannemers in 2021

Geschreven door Redactie

We bestellen meer dan ooit tevoren in webwinkels, maar onderaannemers die voor PostNL bezorgen gaan er dit jaar zegge en schrijve één eurocent op vooruit per pakketje dat ze bezorgen. Op een route van 200 pakketjes levert dat dus 2 euro per dag op.


70 procent van alle spullen die consumenten in webwinkels bestellen en die door PostNL worden bezorgd gaat via onderaannemers. 


In 2021 gaan hun uurtarieven weliswaar omhoog, maar PostNL verwacht ook dat onderaannemers meer pakketjes gaan bezorgen, legt Ruud Wassenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD), uit. Daardoor stijgt de vergoeding per pakketje nauwelijks, met gemiddeld circa één eurocent per pakketje. 


In het derde kwartaal 2020 verdubbelde de winst bij het onderdeel Pakketten van PostNL bijna. In de laatste zes weken van 2020 verhoogde het bedrijf vanwege de verwachte drukte zelfs de prijs die het rekent aan webshops met 0,25 euro per pakketje. Je zou zeggen dat de onderaannemers en pakketbezorgers daarvan mee profiteren.  



Volgens PostNL is het 'uitgangspunt dat we gezamenlijk met onze bezorgondernemers kunnen profiteren van de groei in de pakkettenmarkt'. "Pakketbezorgers hebben hun omzet in de afgelopen jaren fors zien stijgen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Maar Tuur Elzinga, vicevoorzitter van vakbond FNV, maakt gehakt van die redenatie. Onderaannemers worden tegen elkaar uitgespeeld, ze moeten het zo goedkoop mogelijk doen, het meeste geld blijft bij PostNL hangen en niet bij de onderaannemers en pakketbezorgers", zegt hij. 



Onze Ambassadeurs