Welke partijen willen de Publieke Omroep meer geld geven?
Meer of minder geld naar publieke radio en televisie? Vergeleken met 2017 willen minder partijen bezuinigen op media en publieke omroep of een lagere bezuiniging. PvdA, GroenLinks en D66 willen zelfs meer uitgeven dan vier jaar geleden. Dit blijkt uit gegevens van het CPB en Peilingwijzer.
Het totale budget van alle publieke omroepen bij elkaar is dit jaar ruim een miljard euro. De NPO krijgt daar zo’n 800 miljoen euro van. aan media en de publieke omroep. De rest gaat naar regionale en lokale omroepen.
D66 is de partij die het meeste geld erbij wil voor media en publieke omroep, maar daar staat wel tegenover dat de publieke omroep reclamevrij moet worden. Per saldo blijft het budget dus gelijk. Omroepen moeten niet meer afgerekend worden op ledenaantallen, maar ‘moderne criteria’. Welke criteria dat zijn staat er niet bij.
De PvdA wil extra investeren in de publieke omroep en wil dat mediamakers een fatsoenlijk salaris krijgen. ''De inkomsten van de publieke omroep mogen nooit afhankelijk zijn van de grillen van de markt. We investeren daarom extra in de publieke omroep en in regionale en lokale media.''
Ook GroenLinks wil meer geld voor media en publieke omroep en legt de nadruk op de regio. “We versterken de fondsen voor onafhankelijke journalistiek en maken meer middelen vrij voor streekomroepen. Daarmee verbeteren we nieuwsvoorziening dichtbij huis en versterken we de controle op de lokale en provinciale democratie.” Daarnaast wil ook GroenLinks dat de publieke omroep reclamevrij wordt. “En alle producties van de publieke omroep zijn op internet gratis toegankelijk.”
Maar de meeste overige partijen wil niks veranderen aan de financiering van de publieke omroep.