Gelijke onderwijskansen voor Hilversumse jeugd

Geschreven door Redactie

Elk kind, van peuter tot puber en jongvolwassenen, verdient een goede start en gelijke kansen in het onderwijs.

Dit stelt het college in de Hilversumse Educatieve Agenda 2021 – 2024.

Dit programma van de gemeente Hilversum richt zich op zowel taalachterstanden bij peuters, kleuters en basisschoolleerlingen als ook op het begeleiden en ondersteunen waar nodig van middelbare scholieren en jongeren in hun verdere schoolloopbaan.

Wethouder Wolthers (onderwijs): “Alle kinderen, ongeacht het opleidingsniveau of herkomst van hun ouders of de wijk waarin zij opgroeien, hebben recht op goed onderwijs dat hen helpt het beste uit zichzelf te halen. De coronapandemie heeft de ongelijkheid en structurele onderwijsachterstanden voor grote groepen leerlingen nog eens veel zichtbaarder gemaakt. Daarom is het zo belangrijk dat we met alle partners in de regio, van onderwijzers, jeugdhulpverleners, werkgevers en ouders zelf, deze leerlingen extra begeleiding en ondersteuning geven die ze nodig hebben."

Een goede start in het onderwijs

Bestrijden van taalachterstand blijft een prioriteit voor de gemeente Hilversum. Alle peuters en kleuters in Hilversum kunnen twee ochtenden per week les in taal krijgen. Kinderen die extra zorg nodig hebben kunnen zelfs vier ochtenden per week komen. Daarnaast worden op verschillende plekken in de stad (wijkcentra, peuterspeelzalen, scholen) aan ouders taalcursussen en ondersteuning bij opvoeden aangeboden. Basisscholen waar veel kinderen zitten die uit gezinnen komen die moeten rondkomen van een minimum inkomen, kunnen voor deze kinderen extra budget aanvragen bij het Jeugd Educatie Fonds.

Passende plek voor elk kind en tijdig de juiste hulp

Hilversum doet het goed in vergelijking met de rest van Nederland maar elke thuiszitter is er één teveel. Samen met schoolbesturen en de jeugdhulp worden komend jaar duidelijke afspraken gemaakt dat alle leerlingen passend onderwijs krijgen en op tijd geholpen worden. Daarnaast financiert de gemeente samen met de regio op enkele scholen een extra jeugdhulpverlener die helpt bij preventie van zwaardere vormen van zorg, en schooluitval in het speciaal onderwijs voorkomt.





Onze Ambassadeurs