Gemeenten Gooi en Vechtstreek helpen bij taalachterstand

Geschreven door Redactie

De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek gaan circa 12.000 laaggeletterden - mensen die moeite met Nederlands spreken, lezen en/of schrijven - nog beter begeleiden. Dat gebeurt onder de noemer 'Taal Is de Sleutel'.

Het is de bedoeling om taalachterstand voortaan eerder te signaleren en meer inwoners een passend taalaanbod aan te bieden. Het gaat om  inwoners die in Nederland geboren en getogen zijn, maar ook inwoners die een andere achtergrond hebben.

Al in 2019 werd het zogenoemde Taalakkoord gesloten, dat ging over het aanpakken van laaggeletterdheid. De afgelopen tijd hebben gemeenten inwoners met taalproblemen geholpen door taalcursussen te geven aan inwoners die een baan zoeken, of willen behouden of die een beroepsopleiding willen volgen. Ook via de bibliotheek is het mogelijk om taallessen te volgen.

Inwoners die zelf te maken hebben met laaggeletterdheid is gevraagd om mee te denken en voorstellen te doen. Mede met hun bijdragen is het actieplan opgesteld, om zo meer resultaten te bereiken voor inwoners met taalproblemen. 

Voor de aanpak van laaggeletterdheid heeft het Rijk een subsidiebedrag aan Regio Gooi en Vechtstreek toegekend. De maatregelen uit Taal is de sleutel! worden zo gefinancierd. De hoogte van de subsidie is niet bekend gemaakt.






Onze Ambassadeurs