Onderdoorgang Oosterengweg heet voortaan Alexiatunnel

Geschreven door Redactie

Hilversum heeft er vanaf 20 januari 2021 een nieuwe tunnel bij: de Alexiatunnel. Dit wordt de naam van de nieuwe spooronderdoorgang bij het spoor aan de Oosterengweg.

Wethouder Wolthers (Verkeer): “Een prachtige naam voor een belangrijk knooppunt in Hilversum. Over een paar jaar zal deze naam net zo vaak gebruikt worden als de Beatrixtunnel.”

Het Hilversumse college van B&W heeft besloten om de spoorwegonderdoorgang voor autoverkeer, fietsers en voetgangers die op dit moment voor het project HOV in ‘t Gooi wordt gebouwd, de naam ‘Alexiatunnel’ te geven. Tot nu toe werd de werktitel Oosterengtunnel op bijvoorbeeld bouwtekeningen en impressies gebruikt. Nu wethouder Wolthers de onderdoorgang officieel omdoopt, staat de Alexiatunnel ook bij de uitvoerders op de kaart én pronkt deze straks op de nieuwe onderdoorgang. Dat de onderdoorgang vernoemd is naar een van de prinsessen was te verwachten. In Hilversum zijn namelijk al eerder tunnels naar leden van het Koninklijk Huis vernoemd: de Beatrixtunnel bij de centrumring en de Amaliatunnel, die in 2010 in de Ring-Oost onder het kruispunt Soestdijkerstraatweg-Oostereind is gerealiseerd.

De HOV-verbinding tussen Huizen en het NS-station in Hilversum zorgt ervoor dat iedereen die in het Gooi woont of werkt op tijd en filevrij kan reizen. Naast de bouw van de spooronderdoorgang komt er een vrije busbaan tussen de A27 en het NS-station, een fly-over en een natuurbrug bij Anna's Hoeve. De bouw van het Hilversumse deel is eind maart 2020 gestart. Na de rustige kerstdagen gaan de werkzaamheden aan de Alexiatunnel gestaag verder. Zo wordt aan de noordzijde van het spoor een 2e diepe versteviging (een zogenaamd stempelraam) gemaakt. Dit gebeurt om de onderdoorgang extra stevigheid te geven nu er nog geen betonnen vloer op de bodem ligt. Tegelijkertijd werkt uitvoerder Bam Infra recht tegenover de Riebeeckgalerij aan de zijwanden van de onderdoorgang.

Onze Ambassadeurs