Geen inhoudelijke rol voor inwoners

De fractie van het Goois Democratisch Platform (GDP) heeft vragen gesteld aan het college van Huizen over de plannen van het woningbouwproject aan de Driftweg in Naarden. Ook in 2020 heeft de fractie vragen gesteld over het bouwen van het appartementencomplex op de grens van de gemeenten Naarden en Huizen. 

Een projectontwikkelaar schijnt een vergunning aangevraagd te hebben voor de bouw van een torenflat van 25 bij 35 meter en 33 meter hoog. Deze torenflat zou moeten komen in het natuurgebied Huizen / Naarden. Dit gebied ligt vlakbij ‘t Hooge Nest aan de Driftweg. In de omgeving staat dit bekend als ‘de kuil’.  

Op dit moment is het nog niet bekend wat er gaat gebeuren. De projectontwikkelaar Jerry Goossens heeft wel een vergunning aangevraagd, echter verder niets aangegeven. Het is niet duidelijk wanneer er gebouwd gaat worden. Op dit moment is het zelfs niet eens duidelijk óf er gebouwd gaat worden. 

De bewoners van de omgeving van de Driftweg zijn een petitie gestart tegen de bouw van het complex. De petitie geeft aan dat de bouw van de woontoren het landschap voorgoed zal veranderen en de wijk een andere uitstraling zal geven. Tevens zal de bouw uitnodigen tot meer nieuwbouwprojecten. Tevens is de nieuwbouw in strijd met het bestemmingsplan van het gebied, dat gericht is op behoud van groen en natuur.

Deze Stichting was in februari van mening (zie het artikel in RD) dat de bewoners het bericht van de bouw moesten vernemen uit de Staatscourant, wat gevoeld werd als een overval. De projectontwikkelaar had de bewoners kunnen inlichten over de plannen. Volgens berichten zou de ontwikkelaar mensen hebben ingelicht, maar dat zijn ‘maar 2 mensen’ geweest. 

Los van het feit dat er een petitie is gekomen en dat bewoners slecht of nauwelijks zijn geïnformeerd, komt de gemeente Gooise Meren nu met de opmerking dat ze geen inhoudelijke rol ziet voor de raad en omwonenden bij het bouwproject. Dat gaat toch wel heel ver voor een college. 

Zeker gezien het feit - zoals de Stichting Naarder Eng aangeeft - dat de gemeente Gooise Meren burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft staan. Gezien wat er gebeurd is, is deze participatie voor de betrokkenen praktisch niet terug te vinden. Ook de fractie van GDP heeft aangegeven dat de raad nauwelijks betrokken is bij de plannen. Nu is er een motie in de raad van Huizen aangenomen, die het college oproept om de woontoren tegen te houden. Het probleem is echter dat de woontoren komt in de gemeente Gooise Meren en niet in Huizen. De gemeente Huizen gaat dus niet over de plannen. Verrassend volgens wethouder Jorrit Eijbersen van Gooise Meren over het aannemen van de motie in Huizen. Maar wat gaat er nu gebeuren? 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijk Burger Journalistiek 

Onze Ambassadeurs