Weesp snelst groeiende gemeente Nederland

Geschreven door Redactie

De groei van de bevolking in heel Nederland is gehalveerd, constateert het CBS. In 2020 kwamen er 63.000 mensen bij en dat is ongeveer de helft van het aantal in voorgaande jaren. Ook hier is de teruggelopen immigratie de voornaamste oorzaak.

In maart en april stierven er ook meer mensen, waarschijnlijk door corona, dan er werden geboren. In de overige lente- en zomermaanden was weer sprake van een geboorteoverschot, tot aan november.

De bevolkingsgroei loopt vooral terug in de grote steden. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Tilburg, al groeiden die verhoudingsgewijs nog wel harder dan de hoofdstad. In Nijmegen is de bevolking gekrompen. 

Vooral in de gemeenten rondom de grote steden groeit het inwonertal, wat duidt op een trek uit de stad naar nieuwbouwwijken in de regio. Weesp is zelfs de snelst groeiende gemeente van Nederland, met een aanwas van 37 per 1000 inwoners. In totaal kwamen er in die gemeente 721 bewoners bij, tot een totaal van 20.459. In Weesp zijn diverse nieuwbouwwoningen opgeleverd en die zijn erg in trek bij Amsterdammers.

Ook Diemen groeide met bijna 600 inwoners tot 31.304. Zaanstad groeide met zo’n 300 inwoners tot 157.106 inwoners. Landsmeer telt 70 inwoners meer; 11.564.  Onze Ambassadeurs