Natuurbeschermers slaan alarm: Grote aanslag op Hilversums landgoed Monnikenberg

Geschreven door Redactie

Natuurbeschermers van de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve hebben grote zorgen over de plannen voor het Hilversumse landgoed Monnikenberg. De provincie Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat hebben plannen om komend najaar het weiland en de akker op het landgoed af te graven. Volgens de vereniging is dat een grote aanslag op de landschappelijke en culturele waarden van het landgoed.  


Het landgoed Monnikenberg staat een transformatie te wachten. Zo worden er woningen gebouwd, maar gaat ook de natuur op de schop. Er moet straks gerecreërd kunnen worden met behoud van cultuurhistorische en landschappelijk waardevolle onderdelen van het gebied, zeggen de plannen.  


De Hilversumse natuurbelangenvereniging denkt daar anders over. Om de plannen de verwezenlijken moeten er veel grond afgegraven worden, de vereniging wil dat tegenhouden en heeft daarom een zienswijze ingediend bij Gedeputeerde Staten. Volgens de vereniging wordt er onomkeerbare schade aangericht. 


Dat het weiland en de akker worden afgegraven gebeurt omdat ze voor de natuur te weinig waarde hebben, stelt het Goois Natuurreservaat. De natuurbelangenvereniging is het daar niet mee eens. "Op het gewenste heideveld zouden meer dieren kunnen leven. Ook denken de provincie en het GNR dat de heide nodig is omdat de natuurverbinding over het nieuwe ecoduct anders niet goed gaat werken. Daar denken wij ook anders over", aldus de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve. 


De natuurbeschermers stellen dat, als de bodem zo diep wordt afgegraven, het gevaar bestaat dat de beschermde aardkundige waarden van de natuurgebieden Monnikenberg en Anna's Hoeve worden aangetast. "Met name het micromilieu en de kleine verschillen in de bodemgesteldheid zouden snel verstoord zijn. De provincie heeft niet voor niets hier een beschermende status opgelegd. 

De natuurbelangenvereniging stelt ook dat er geen enkele informatie is over de huidige natuurwaarden van het weiland en de akker. De vereniging wil helder hebben welke planten er leven en welke dieren er nu gebruik van maken. De natuurbeschermers willen van de provincie en het Goois Natuurreservaat weten of de geplande ingrepen wel echt nodig zijn. 


Onze Ambassadeurs